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Enhancing the nutritional value of whole cassava root meal by rumen filtrate fermentation

  • Autores: Olajide Ayorinde Adeyemi, D. Eruvbetine, T. Oguntona, M. A. Dipeolu, J. A. Agunbiade
  • Localización: Archivos de zootecnia, ISSN-e 1885-4494, ISSN 0004-0592, Vol. 56, Nº 214, 2007, págs. 261-264
  • Idioma: portugués
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Harina integral de raíz de mandioca fue fermentada en envases herméticos de plástico durante 0, 24, 48, 72 y 96 h con suministro de N mediante CLW, PE y CLW:PE (1:1) a 0, 25, 50 y 75 g/kg usando filtrado ruminal como inóculo. Los valores de proteína bruta (CP) y extracto etéreo (EE) aumentaron con la duración de la fermentación. Los mayores valores de CP de la mandioca fermentada fueron 13,58 (CLW), 12,46 (PE) y 12,87 (CLW:PE) p.100. La prolongación de la fermentación redujo la materia seca, fibra bruta, cenizas, Ca, P y HCN al final de los periodos

    • English

      Mashed unpeeled whole cassava root meal was fermented in airtight plastic packs for 0, 24, 48, 72 and 96hrs with N sources of CLW, PE and 1:1 mix of CLW:PE at 0, 25, 50 and 75 g/kg using bovine rumen filtrate as inoculum. Crude protein (CP) and ether extract (EE) values increased with fermentation duration. Peak CP yields of 13.58, 12.46 and 12.87 percent were obtained for cassava fermented with caged layer waste, pig excreta and CLW:PE mix. Prolongation of fermentation reduced the dry matter, crude fibre, ash, Ca, P and HCN values at the end of each of the periods of fermentation


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