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Calidad del huevo de codornices utilizando harina de algas marinas y fosfato monoamónico

  • Autores: T. V. Melo, R. A. Ferreira, V. C. Oliveira, J. B. A. Carneiro, A. M. Moura, C. S. Silva, V. L. H. Nery
  • Localización: Archivos de zootecnia, ISSN-e 1885-4494, ISSN 0004-0592, Vol. 57, Nº 219, 2008, págs. 313-319
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Quality of egg of japanese quails utilizing seaweed flour and monoammonium phosphate
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      An experiment was conduced in the Poultry Sector of CCTA/UENF in Campos dos Goytacazes-Rio de Janeiro with the objective of evaluate the egg quality of Japanese quails (Coturnix japonica) under heat conditions receiving rations with monoammonium phosphate (MAP) and seaweed flour (Lithothamnium calcareum), as mineral supplement. A total of 320 birds with 26 weeks of age were distributed in a completely randomized experimental design with five treatments and four replications with 16 animals per experimental unit. During the experimental period the temperature stayed in 26.2±3.03 ºC, with relative humidity of 85.8±8.85, corresponding to calculate ITGH 76,7±3,6. The rations were isoproteic (20% CP), isoenergetic (2900 kcal ME/kg of ration) and isocalcic (3% Ca). They were formulated using corn, soybean meal and vitaminic and mineral supplements, in accordance with the NRC (1994). The treatments were: T1 (reference ration); T2 (T1 with 0.25% seaweed flour) T3 (T1 with 0.50% seaweed flour); T4 (T1 with 0.25% of seaweed flour using the MAP in substitution to the dicalcium phosphate); and T5 (T1 with 0.50% of seaweed flour using the MAP in substitution to the dicalcium phosphate). The birds that received the seaweed flour, and also the ones that received MAP in substitution to the dicalcium phosphate presented higher yolk weights (p<0.05) than those that received the reference ration. It can be concluded that the phosphate monoammonium can be used as alternative source of phosphorus, without altering the quality of the eggs.

    • português

      Un experimento fue conducido en el sector de avicultura CCTA/UENF en Campos dos Goytacazes /Rio de Janeiro con el objetivo de evaluar la calidad del huevo de codornices japonesas (Coturnix japonica) criadas en condiciones de calor recibiendo raciones con fosfato monoamónico, MAP y harina de algas como suplemento mineral. Fueron utilizadas 320 aves con 26 semanas de edad, distribuidas según un diseño experimental totalmente al azar con cinco tratamientos y cuatro repeticiones, con 16 animales por unidad experimental. Durante el periodo experimental la temperatura del galpón se mantuvo en 26,2±3,03 ºC, con humedad relativa de 85,8± 8,85, correspondiendo a un índice de temperatura de globo y humedad (ITGH) calculado de 76,7±3,6. Las raciones fueron isoproteicas (20% PB), isoenergéticas (2900 kcal EM/kg de ración e isocálcicas (3% de Ca), basadas en maíz, torta de soya y suplementos de vitaminas y minerales para atender los requerimientos nutricionales (RNC, 1994). Los tratamientos fueron T1, ración referencia, RR; T2, RR con 25% de harina de algas marinas; T3, RR con 50% de harina de algas marinas; T4,RR con 25% de algas marinas utilizando MAP en substitución de fosfato bicálcico y T5, RR con 50% de harina de algas marinas utilizando MAP en substitución al fosfato bicálcico. Las aves que recibieron harina de algas marinas y MAP presentaron peso de la yema superior (p< 0,05) a aquellas que consumieron la ración referencia. En conclusión, para codornices en postura criadas en condiciones de calor, el fosfato monoamónico puede ser utilizado como fuente alternativa de fósforo, sin alterar la calidad de los huevos.


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