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Resumen de Effects of nutrition and irrigation on sweet pepper production in volcanic tuff

A. Gul, Yuksel Tuzel, I. H. Tuzel, M. E. Irget, F. Kidoglu, M. Tepecik

  • español

    El objetivo de este estudio fue aumentar la sostenibilidad en un cultivo sin suelo, utilizando como sustrato toba volcánica y como material vegetal pimiento tipo rectangular (cv. 4-Ever F1). Se evaluaron tres factores experimentales:

    sistema de cultivo (abierto o cerrado), composición de nutrientes (N1, N2, N3, N4) y frecuencia de riego (I1, I2, I3, I4).

    Las concentraciones N2, N3, y N4de macro nutrientes fueron 2, 3 y 4 veces las de N1, siendo las concentraciones de micronutrientes las mismas para todos los tratamientos. El riego se inició cuando la radiación solar bajo cubierta alcanzó 6, 4, 2 y 1 MJ m2 en los tratamientos I1, I2, I3 e I4, respectivamente. Como técnica de cultivo sin suelo sostenible, en el sistema cerrado los tratamientos que proporcionan mayor rendimiento y calidad de pimiento son N4 + I2. En el caso de sistema abierto, la estrategia más eficiente es utilizar los tratamientos N2 + I4.

  • English

    In this study aimed at increasing sustainability in soilless cultivation, volcanic tuff was used as substrate and the tested plant material was blocky type pepper (cv. 4-Ever F1). Three experimental factors were evaluated: cultivation system (open or closed), nutrient composition (N1, N2, N3, N4) and irrigation frequency (I1, I2, I3, I4). Macro nutrient concentrations of N2, N3 and N4 were 2-, 3- and 4-fold of N1. Concentrations of micronutrients were the same for all treatments. Irrigation was started when indoor solar radiation reached 6, 4, 2 and 1 MJ m�2 in the treatments I1, I2, I3 and I4, respectively. As a sustainable soilless technique, closed system was found to be recommendable by incorporating the treatment N4 + I2 to provide high yield and quality for blocky type pepper production. In the case of an open system, N2 + I4 proved to be the most efficient strategy.


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