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The effects of dietary copper supplementation on oxidative and antioxidant systems in broiler chickens

  • Autores: O. R. Ajuwon, O. M. O. Idowu, S. A. Afolabi, B. O. Kehinde, O. O. Oguntola, K. O. Olatunbosun
  • Localización: Archivos de zootecnia, ISSN-e 1885-4494, ISSN 0004-0592, Vol. 60, Nº 230, 2011, págs. 275-282
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      El estudio fue diseñado para estudiar los efectos in vivo de la suplementación dietética con cobre sobre los sistemas oxidativos y antioxidantes de los eritrocitos y el hígado de broilers. Las aves fueron sometidas a una dieta comercial (grupo control, n= 20) o suplementada con 250 mg CuSO4/kg dieta (grupo experimental, n= 20) durante 6 semanas. En los eritrocitos y tejido hepático, se evaluó, empleando técnicas consolidadas, la sobrecarga de cobre, la peroxidación oxidativa de los lípidos (LPO), concentración de glutatión (GSH), actividad de los enzimas antioxidantes, super oxido dismutasa (SOD) y catalasa (CAT). La exposición oral al cobre, durante 6 semanas, aumentó (p<0,05) la carga de cobre y la peroxidación lipídica respectivamente en sangre e hígado de las aves tratadas respecto del control. Se concluye, que la suplementación dietética con cobre (250 mg CuSO4/kg dieta) indujo estrés oxidativo en los eritrocitos e hígado de los broilers.

    • English

      This study was designed to investigate the in vivo effects of dietary copper supplementation on the oxidative and antioxidant systems in the erythrocyte and liver of broiler chickens. Birds were exposed to commercially prepared diet (control group, n= 20) or commercial diet supplemented with 250 mg CuSO4/kg diet (experimental group, n= 20) for 6 weeks. The copper burdens, oxidative lipid peroxidation (LPO), glutathione (GSH) concentration, activity of antioxidant enzymes, superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) were evaluated in the erythrocyte and hepatic tissues using well established techniques. Oral exposure to copper for a period of 6 weeks significantly (p<0.05) increased the copper burden and lipid peroxidation respectively in the blood and liver of treated birds compared with control. Concomitantly, there was a significant reduction (p<0.05) in the activities of SOD, CAT, and the concentration of GSH in the exposed birds compared with control. It is concluded from this study that dietary copper supplementation (250 mg CuSO4/kg diet) induced oxidative stress in the erythrocyte and liver of broiler chickens.


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