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Efectividad del programa "Promoción de alimentación saludable en estudiantes de escuelas públicas del estado de Sonora"

  • Autores: Trinidad Quizán Plata, Claudia Anaya Barragán, Julián Esparza Romero, María Esther Orozco García, Armida Espinoza López, Adriana Verónica Bolaños Villar
  • Localización: Estudios Sociales: Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, ISSN 0188-4557, ISSN-e 2395-9169, Vol. 21, Nº. 42, 2013, págs. 175-203
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Eff ectiveness of the program Promotion of Healthy Eating in basic public school students of Sonora, Mexico
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      El objetivo del estudio fue evaluar el efecto de un programa de intervencion en escolares de seis a ocho anos en Hermosillo, Sonora.

      Fue un estudio experimental aleatorio y controlado, tres escuelas intervenidas (n= 62) y tres escuelas no intervenidas (n= 64). El programa de intervencion incluyo talleres educativos, carteles publicitarios, disponibilidad de alimentos saludables, premiacion por consumo de alimentos saludables, copla infantil y folletos informativos. La disponibilidad de alimentos saludables en las tiendas escolares aumento despues de aplicar el programa de intervencion (p.0.05) y se incremento el consumo de frutas y verduras durante el recreo. Los escolares no intervenidos presentan mayor riesgo de consumir alimentos no saludables durante el recreo (RM, 95% IC, 3.7, 1.7-7.8, p=0.001).

      El consumo de los macronutrimentos fue menor (p.0.05) en el grupo de intervencion.

      El PI tuvo efecto positivo en el consumo de alimentos de los escolares.

    • English

      Th e objective of this study was to evaluate the eff ect of an intervention program (IP) in students attending public primary schools of Sonora, Mexico. An experimental randomized and controlled study was conducted.

      Th ree schools for the intervention program (n=62) and three as a control (n=64).

      IP consisted in several strategies as educational workshops, publicity, healthy food availability, rewards for healthy food consumption, infantile song and dietary guidelines.

      Healthy food availability expended in school stores increased after the application of intervention program (p.0.05).

      Healthy food consumption during recess changed at the end of IP increasing the consumption of fruit and vegetables. Children in schools where the program was not applied were at higher risk for unhealthy foods during recess (OR, 95%, CI, 3.7, 1.7-7.8, p-0.001). Macronutrient intake was lower in the intervention program (p.0.05). IP had a positive eff ect in intervention group children.


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