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Resumen de Biochemical composition of the nereidid Perinereis cultrifera from the Egyptian Mediterranean Coast

Mohamed Moussa, Rasha Hamdy, Hoda Hassan, Al Rasheedy, Manal Mohamed Atta

  • español

    El presente estudio documenta la composición bioquímica del poliqueto nereidido Perinereis cultrifera (carbohidratos, proteínas, lípidos, ácidos grasos y amino ácidos) recolectados en un área somera de la costa de Alejandría, Mediterráneo suroriental. Los resultados de este estudio muestran que P. cultrifera contiene 85,34-87,76% de peso húmedo como agua, 14,7-20,53% de peso seco (DW) como ceniza, 8,3-14,84% del DW como carbohidratos, 57,33-59,9% de DW como proteína y 11,59-13,36% de DW como lípidos. Los ácidos grasos totales variaron estacionalmente desde 45,9 a 100% de lípidos totales con dominancia absoluta (37,44-91,53%) del ácido eicosapentanoico (EPA) (C20:5n-3), acompañado por una pequeña cantidad de ácido esteárico (C18:0). Se identificaron 18 amino ácidos, incluyendo 10 esenciales (59,62-61,02% de proteína) y 8 no esenciales (38,98-40,38% de proteína).

  • English

    The present study documents the seasonal biochemical composition of the nereidid polychaete Perinereis cultrifera (carbohydrates, protein, lipids, fatty acids and amino acids) collected from a shallow area on the Alexandria coast, southeast Mediterranean. The results of this study showed that P. cultrifera contained 85.34-87.76% of the wet weight as water, 14.7-20.53% of dry weight (DW) as ash, 8.3-14.84% of DW as carbohydrates, 57.33-59.9% of DW as protein and 11.59-13.36% of DW as lipids. The total fatty acids varied seasonally from 45.9 to 100% of the total lipids with the absolute dominance (37.44-91.53%) of the polyunsaturated eicosapentaenoic acid (EPA) (C20:5n-3), accompanied by a small amount of the saturate stearic acid (C18:0). Eighteen amino acids were identified, including 10 essential (59.62-61.02% of protein) and 8 nonessential (38.98-40.38% of protein).


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