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Resumen de Antioxidant components of selected indigenous edible mushrooms of the obsolete order "Aphyllophorales"

Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Bożena Muszyńska, Agnieszka Szewczyk

  • español

    Antecedentes Los hongos del filo Basidiomycota son de gran interés en diversas investigaciones por ser una fuente de compuestos biológicos valiosos.

    Objetivos Determinar los niveles de compuestos antioxidantes (ácidos fenólicos, compuestos de indol y esteroles) en las especies comestibles de Aphyllophorales (sensu lato) Hydnum repandum L. y Sparassis crispa (Wulf.) Fr.

    Métodos El método RP-HPLC se empleó en el análisis cuantitativo y cualitativo de los siguientes componentes con actividad antioxidante: ácidos fenólicos, compuestos de indol y esteroles.

    Resultados El análisis de los ácidos fenólicos reveló que 8 de los 10 compuestos analizados estaban presentes. El ácido cuantitativamente predominante en Hydnum repandum era el ácido protocatéquico (75,23mg/100g DW) y en Sparassis crispa el ácido p-hidroxibenzoico (43,92mg/100g DW). A su vez, el análisis de compuestos de indol identificó 5 de los 12 compuestos en estudio: indol, melatonina, serotonina, triptamina y l-triptófano. Por otra parte, en los extractos de Sparassis crispa se determinó también cuantitativamente la presencia de ergosterol (150,37mg/100g DW).

    Conclusiones Los datos presentados en este trabajo confirman el gran potencial de los componentes químicos con actividad antioxidante reconocida. Las especies pueden ser consideradas como una fuente alternativa de ácidos fenólicos y ergosterol.

  • English

    Background Species of phylum Basidiomycota are of great interest in many studies as a source of valuable biological compounds.

    Aims To estimate the levels of antioxidant compounds (phenolic acids, indole compounds and sterols) in edible species of Aphyllophorales (sensu lato): Hydnum repandum L. and Sparassis crispa (Wulf.) Fr.

    Methods A reversed-phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC) method was used for the quantitative and qualitative analyses of antioxidant components (phenolic acids, indole compounds, and sterols).

    Results Analysis of phenolic acids revealed that 8 out of the 10 analyzed compounds were present. The quantitatively predominant in Hydnum repandum was protocatechuic acid (75.23mg/100g DW), and in Sparassis crispa it was p-hydroxybenzoic acid (43.92mg/100g DW). In turn, analysis of indole compounds identified 5 out of the 12 analyzed compounds: indole, melatonin, serotonin, tryptamine, and l-tryptophan. Moreover, ergosterol was also identified and quantitatively determined (150.37mg/100g DW) in Sparassis crispa extracts.

    Conclusions The data presented in this paper confirm the significant potential of chemical components with recognized antioxidant activity. The species can be considered as an alternative source of phenolic acids and ergosterol.


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