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¿Merecen ser turísticos todas las empresas y establecimientos de restauración de Andalucía?: A propósito del concepto del servicio turístico de restauración y clases de establecimientos en la legislación turística de Andalucía

  • Autores: Humberto Gosálbez Pequeño
  • Localización: International journal of scientific management and tourism, ISSN-e 2386-8570, ISSN 2444-0299, Vol. 1, Nº. 1, 2015, págs. 135-151
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Do all the enterprises and restaurant establishments from Andalusia deserve to be called tourist?: Regarding the concept of tourist restaurant service and types of commercial establishments in the andalusia tourist law
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Introducción: La Ley de Turismo de Andalucía califica la actividad empresarial de restauración como “servicio turístico”. El Consejo de Gobierno de la Comunidad Autónoma no ha aprobado un Decreto que sustituya al Decreto 198/1987.Objetivos: Esta comunicación explica el concepto legal del servicio turístico de restauración y las clases de establecimientos de restauración, demostrando la incongruencia de la normativa andaluza.Metodología: La investigación del Derecho exige metodología jurídica, análisis de ley turística y reglamento.Conclusiones: En la legislación andaluza la actividad empresarial de restauración es sólo un servicio turístico, no contempla una restauración no turística; pero la mayoría de las actividades de restauración no merecen ser servicios turísticos. La actual clasificación reglamentaria de establecimientos de restauración (restaurantes, cafeterías y bares) es anticuada, no refleja la diversidad de establecimientos de restauración del siglo XXI. Urge una regulación específica, actualizada y completa, de los servicios de restauración -turísticos y no turísticos- que proporcione seguridad jurídica a las empresas, a los consumidores y a las Administraciones públicas interventoras.

    • English

      Introduction: The Law of Tourism of Andalusia describes the gastronomic industry as "tourist service". The Government of the Region has not approved a decree to replace Decree 198/1987.Target: This paper explains the legal concept of gastronomic tourist industry and classes gastronomic tourist establishments, demonstrating the inconsistency of Andalusian legal rules.Methodology: Research the law requires legal methodology, analysis of Law of Tourism and of regulations.Conclusions: In the Andalusian legislation the gastronomic industry is only a tourist service, does not provide the gastronomic industry non tourist; but most of the gastronomic industry are not tourist services. Current regulatory of the classes of gastronomic establishments (restaurants, cafes and bars) is outdated, not reflect the diversity of gastronomic industry of the XXI century. Urge a specific, current and complete regulation of gastronomic industry – tourist and non-tourist- to provide legal certainty for businesses, consumers and public authorities intervening.


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