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Resumen de Turmeric (Curcuma longa Linn.) as a phytogenic growth promoter alternative for antibiotic and comparable to mannan oligosaccharides for broiler chicks

Youssef A. Attia, Mohammed A. Al Harthi, Saber S. Hassan

  • español

    Este trabajo se realizó para investigar el potencial como promotor del crecimiento de diferentes concentraciones dietéticas de cúrcuma (Curcuma longa Linn.) como una alternativa a los antibióticos y oxitetraciclina y comparable a oligosacáridos mannan (MOS) para pollos de engorda. Un total de 252 pollos Hubbard de un día de edad se distribuyeron al azar en un diseño experimental de seis tratamientos, siete repeticiones y con seis pollos sin sexar por repetición. La dieta basal se administró sin suplementos (grupo control) o complementada con cúrcuma en dosis de 0.5, 1 y 2 g/kg de dieta, o con 1 g/kg de alimento de oligosacárido mannan, o con oxitetraciclina 50 mg/kg de alimento. Se evaluó el crecimiento, características de la canal, características de calidad de carne, constituyentes bioquímicos sanguíneos, estado antioxidante y glóbulos rojos. La suplementación de cúrcuma en 1 g/kg alimento significativamente mejoró la tasa de conversión alimenticia y el Índice de Producción Europea en comparación con el grupo control y grupo MOS. Los resultados indican que la cúrcuma puede usarse en 1 kg/t de alimento como una alternativa a oxitetraciclina o MOS sin efectos negativos sobre los rasgos productivos y económicos de pollos de engorda. No hubo diferencias de uso entre oxitetraciclina y MOS, mientras que con cúrcuma hubo un aumento en el índice de eficiencia de la producción europea y el estado de salud de los pollos.

  • English

    This work aimed at investigating the potential as a growth enhancer of different dietary concentrations of turmeric (Curcuma longa Linn.) as an alternative to oxytetracyline (OTC) as antibiotic and as comparable to mannan oligosaccharide for broiler chicks. A total of 252 Hubbard broiler chicks at one day of age were distributed randomly in a straight run experimental design among six treatments, each replicated seven times, with six unsexed chicks per replicate. The basal diet was administered without supplements (control group) or supplemented with turmeric at 0.5, 1, and 2 g/kg diet, or with mannan oligosacride (MOS) at 1 g/kg feed or with OTC at 50 mg/kg feed. Growth performance, carcass characteristics, meat quality traits, blood biochemical constituents, antioxidant status and red blood cell (RBCs) were investigated. Turmeric supplementation at 1 g/kg feed significantly improved feed conversion ratio (FCR) and European production index compared to the control group and MOS groups. The results indicated that turmeric can be used at 1 kg/t feed as a phytogenic feed additive as an alternative to OTC or MOS without negative effects on the productive and economic traits of broilers. There were no differences from using OTC and MOS, while there was an increase in the European production efficiency index and the broilers’health status.


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