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Resumen de Agrobiodiversidad, género y soberanía alimentaria en Tlaxiaco, Oaxaca

Tomás Ortega-Ortega, Verónica Vázquez García, Diego Flores Sánchez, Juan Felipe Núñez Espinoza

  • español

    Maize has been the basis of food for Mesoamerican peoples for millennia. In Mexico there are 59 maize races and a great variety of dishes that include the grain. Historically women have been responsible for its preparation, with the tortilla being the basis of many of them. This paper analyzes the maize management practices performed by the Mixtec women who make up the Unión de Palmeadoras of Tlaxiaco, Oaxaca. The women dedicate themselves to the daily elaboration and sale of homemade tortilla. The data were obtained in 2015 and 2016 through a methodological strategy that involved interviews, workshops, participant observation, field diaries and a census. The maize supply networks, nixtamalization process, and the marketing practices of women are described. The results show that the palmeadoras promote maize trade in the region, they have knowledge related to its transformation into food, and contribute to the nutritional diversity of the population by selling handmade tortillas with various types of maize.

    Women are key players in the in situ conservation of native maize, since they promote the consumption of local maize and stimulate its production. Their skills and needs must be taken into account in public policies aimed at the food sovereignty of Mexico.

  • Multiple

    El maíz ha sido la base de la alimentación de los pueblos mesoamericanos por milenios. En México existen 59 razas de maíz y una gran variedad de platillos que lo incluyen.

    Históricamente las mujeres han sido las responsables de su preparación, siendo la tortilla la base de muchos de ellos. Este estudio analiza las prácticas de manejo de maíz que realizan las mujeres mixtecas que integran la Unión de Palmeadoras de Tlaxiaco, Oaxaca. Las mujeres se dedican a la elaboración y venta de tortilla artesanal. Los datos son de 2015 y 2016 a través de una metodología que involucró entrevistas, talleres, observación participante, diarios de campo y un censo. Se describen las redes de abastecimiento de maíz, su proceso de nixtamalización y las prácticas de comercialización de las mujeres. Los resultados muestran que las palmeadoras promueven el comercio de maíces en la región, poseen conocimientos relacionados con su transformación en alimento y contribuyen a la diversidad nutricional de la población con la venta de tortillas hechas a mano con varios tipos de maíz. Las mujeres son pieza clave en la conservación in situ del maíz criollo, ya que promueven el consumo de maíces locales y estimulan su producción. Sus habilidades y necesidades deben tomarse en cuenta en políticas públicas encaminadas a la soberanía alimentaria de México.


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