Henry Córdova, Cristina Sánchez Montes, Pedro Delgado Guillena, Victor J. Morales, Oriol Sendino, Begoña González Suárez, Andrés Cárdenas, María Pellisé Urquiza, Isis K. Araujo, Angels Ginés, Josep Llach Vila, Glòria Fernández Esparrach
Introducción.
El registro y la medición de los indicadores de calidad suponen una oportunidad de mejora. Sin embargo, no existen experiencias previas en nuestro medio sobre su cumplimiento en la esofagogastroduodenoscopia (EGD).
Objetivo.
Analizar el cumplimiento de los criterios de calidad de las EGD y evaluar la mejora tras la realización de un programa de formación.
Pacientes y métodos Estudio comparativo de 2 cohortes: una, retrospectiva (grupo control) y otra, prospectiva (grupo intervención), antes y después de un programa de formación que consistió en una sesión informativa y la mejora del programa de elaboración de informes. Se utilizaron los indicadores de calidad propuestos por la American Society for Gastrointestinal Endoscopy y el American College of Gastroenterology.
Resultados.
Se incluyeron un total de 1.200 EGD de forma secuencial (600 en cada grupo). Tras el programa de formación se observó una mejoría significativa en los siguientes indicadores: indicación documentada (93 vs. 99,8%; p < 0,01), exploraciones completas documentadas (94,7 vs. 97,3%; p < 0,01), actuación correcta (63,7 vs. 87,9%; p < 0,01), toma adecuada de biopsias según protocolos (57,9 vs. 83,8%; p < 0,01), fotodocumentación de lesiones descritas (84,1 vs. 94,9%; p < 0,01], fotodocumentación por segmentos (52,9 vs. 70,5%; p < 0,01) y valoración global correcta (56,9 vs. 90,5%; p < 0,01). La toma de biopsias para celiaquía, la indicación documentada, la exploración completa y la actuación correcta, si procedía, consiguieron superar el estándar recomendado.
Conclusión.
Un programa de formación muy sencillo mejora los indicadores de calidad de la EGD, alcanzando la mayoría los estándares recomendados por la American Society for Gastrointestinal Endoscopy y el American College of Gastroenterology.
Introduction.
There is an opportunity for improvement in the recording and measuring of quality indicators. However, no previous experiences exist in our field in terms of their compliance in esophagogastroduodenoscopy (EGD).
Objective.
To analyse compliance with EGD quality criteria and evaluate improvement after conducting a training programme.
Patients and methods Comparative study of 2 cohorts: one retrospective (control group) and one prospective (intervention group), before and after a training programme consisting of an information session and the report writing improvement programme. The quality indicators proposed by the American Society for Gastrointestinal Endoscopy and the American College of Gastroenterology were used.
Results.
A total of 1,200 EGDs were included in a sequential manner (600 in each group). Following the training programme, a significant improvement was observed in the following indicators: documented indication (93 vs. 99.8%; P < 0.01), documented full examinations (94.7 vs. 97.3%; P < 0.01), correct performance (63.7 vs. 87.9%; P < 0.01), appropriate biopsies according to protocols (57.9 vs. 83.8%; P < 0.01), photo-documentation of described lesions (84.1 vs. 94.9%; P < 0.01), photo-documentation per segment (52.9 vs. 70.5%; P < 0.01) and correct overall assessment (56,9 vs. 90.5%; P < 0.01). Biopsies for coeliac disease, documented indication, full examination and correct performance, if it went ahead, exceeded the recommended standard.
Conclusion.
A very simple training programme improves EGD quality indicators, with the majority reaching the standards recommended by the American Society for Gastrointestinal Endoscopy and the American College of Gastroenterology.
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