Tarragona, España
Objetivo: valorar la prevalencia de anemia y de riesgo de hemoconcentración y sus factores de riesgo durante los 3 trimestres de embarazo en las mujeres de una zona mediterránea del sur de Europa.
Material y métodos: estudio longitudinal con 11.259 mujeres que realizaron el seguimiento de su embarazo en centros de atención primaria entre el 2007 y 2012. A partir de la historia clínica informatizada se recogieron datos de hemoglobina (Hb) de cada trimestre de gestación, edad de la madre, bajo nivel socioeconómico, presencia de obesidad, hábito tabáquico, tipo de embarazo, número de embarazos y partos previos. Se definió anemia como Hb < 110 g/L para el 1er y 3er trimestre de gestación y como Hb < 105 g/L para el 2º trimestre. Se definió riesgo de hemoconcentración a Hb > 130 g/L en el 2º y 3er trimestre.
Resultados: la prevalencia de anemia aumentó del 3.8% en el primer trimestre al 21.5% en el 3er trimestre. Alrededor de un 10% de las mujeres tuvieron Hb > 130 g/L en el 3er trimestre. Tener hijos previos y/o ser menor de 20 años predispone a tener anemia (adj. OR: 1.4; 95% CI: 1.1-1.9), pero tener más de 34 años predispone a Hb > 130 g/L (adj. OR: 1.3; 95% CI: 1.1-1.5).
Conclusión: la elevada prevalencia de anemia supone un problema moderado de salud pública. El conocimiento de los factores que pueden influir en dichas prevalencias puede ayudar a adaptar mejor la pauta de suplementación con hierro.
Objective: To evaluate the prevalence of anaemia and the risk of haemoconcentration and its risk factors during all 3 trimesters of pregnancy in women in a Mediterranean area in the south of Europe.
Material and methods: Longitudinal study of 11,259 women whose pregnancies were monitored at primary care centres between 2007 and 2012. The computerised clinical histories of all the pregnancies were used to collect haemoglobin (Hb) data for each trimester. The histories also provided information on the age of the mother, her socioeconomic status, the presence of obesity, tobacco use, type of pregnancy, and number of previous pregnancies and births. Anaemia was defined as Hb < 110 g/L in the 1st and 3rd trimesters of pregnancy and Hb < 105 g/L in the second. The risk of haemoconcentration was defined as Hb > 130 g/L in the 2nd and 3rd trimesters of pregnancy.
Results: The prevalence of anaemia increased from 3.8% in the first trimester to 21.5% in the 3rd trimester. Around 10% of the women had Hb > 130 g/L during the 3rd trimester. Having children previously and/or being younger than 20 increased the chances of anaemia (Adj. OR: 1.4; 95% CI: 1.1-1.9), but being older than 34 increased the chances of Hb > 130 g/L (Adj. OR: 1.3; 95% CI: 1.1-1.5).
Conclusion: The increased prevalence of anaemia is a moderate public health problem. Understanding the factors that influence these problems may help improve the guidelines regarding the use of iron supplements.
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