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Resumen de Dietary program and physical activity impact on biochemical markers in patients with type 2 diabetes: A systematic review

Eduarda Barreira, André Novo, Josiana A. Vaz, Ana M. G. Pereira

  • español

    Objetivos Evaluar la efectividad de la implementación de programas de actividad física y dietética independientemente o combinados en los valores de glucosa en sangre y perfil lipídico en pacientes con diabetes tipo 2, incluyendo participantes de 60 años y más.

    Diseño Revisión sistemática.

    Fuentes de datos PubMed/Medline, con restricciones de idioma. Se incluyeron artículos publicados entre 2010 y 2016.

    Selección de estudios Se incluyeron 30 estudios controlados aleatorios, centrados en la actividad física e intervenciones dietéticas en pacientes con diabetes tipo 2 que incluían sujetos de 60 años y más.

    Resultados Los artículos seleccionados han demostrado que la implementación de programas de actividad física (ejercicios aeróbicos, resistencia, flexibilidad y ejercicios combinados) y programas basados en una mayor ingesta de vegetales, granos, legumbres, frutas, ácidos grasos insaturados, el consumo de alimentos con bajo índice glucémico, restricción calórica, ingesta de probióticos, suplementos de vitamina D y sesiones educativas sobre la diabetes mejoran los niveles glucémicos, así como el perfil lipídico en pacientes con diabetes tipo 2.

    Conclusiones Los programas de actividad física y dietéticos son fundamentales en el tratamiento y control metabólico de la diabetes mellitus tipo 2.

  • English

    Objectives Evaluate the effectiveness of the implementation of independently or combined dietary and physical activity programs on the blood glucose values and lipid profile in patients with type 2 diabetes, including participants aged 60 years and over.

    Design Systematic review.

    Data source PubMed/Medline database, with language restrictions. Papers published between 2010 and 2016 were included.

    Study selection A total of 30 randomised controlled trials were included that focused on physical activity and dietary interventions in patients with type 2 diabetes mellitus and include participants aged 60 years and over.

    Results The selected articles have shown that the implementation of physical activity programs (aerobic, resistance, flexibility and combined exercises), and programs based on a higher intake of vegetables, grains, legumes, fruits, unsaturated fatty acids, as well as consumption of foods with low glycaemic index, calorie restriction, intake of probiotics, vitamin D supplementation and educational sessions about diabetes improves blood glucose levels, as well as the lipid profile, in patients with type 2 diabetes.

    Conclusions Physical activity and dietary programs are fundamental in the treatment and metabolic control of type 2 diabetes mellitus.


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