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Resumen de Mitigating unwanted catches in the southern Iberian hake stock fisheries: Improving fishing technology vs market control policies

José María Da Rocha Álvarez, F. Javier García Cutrín, María José Gutiérrez Huerta

  • English

    Unwanted catches can be reduced by improving fishing effectiveness in targeting species and sizes and by banning their sale for human consumption. The landing obligation introduced by the European Union can be seen as a combination of these two measures, and the aim of this paper is to analyse its effects on the Southern Iberian Hake Stock fishery. To this end, reference points for a mixed fishery are computed under the two measures as the steady-state solution of a dynamic optimal management problem. Our results show that measures that improve selectivity obtain better results than sales ban strategies in terms of increasing yields and stocks and reducing discards. In particular, we find that reducing the selectivity parameters by 90% for the three early ages leads to an almost six-fold increase in the hake yield and lowers the discard rate by more than 20 percentage points. Banning the sale of the two youngest ages also increases hake yield by 21% and the discard rate by 7 percentage points.

  • English

    Las capturas no deseadas pueden reducirse mejorando la efectividad a la hora de seleccionar las especies y los tamaños elegidos, así como prohibiendo su venta para el consumo humano. La obligación de desembarco impulsada por la Unión Europea (UE) puede entenderse como una combinación de ambos tipos de medidas. El objetivo de este artículo es analizar los efectos de estos dos tipos de políticas aplicados a la pesquería de la Merluza del Caladero Sur Ibérico. Con este objetivo, se computaron los puntos de referencia asociados a una pesquería mixta para las dos políticas como la solución del estado estacionario de un problema de gestión dinámica óptima. Nuestros resultados muestran que las medidas que mejoran la selectividad pesquera generan mejores resultados que las que prohíben la venta, incrementando la producción y el stock y reduciendo los descartes. En concreto, encontramos que reducir los parámetros de selectividad un 90% para las tres edades más jóvenes multiplica la producción de merluza por casi 6, a la vez que reduce la tasa de descartes en más de 20 puntos porcentuales. A su vez, nuestros resultados también muestran que prohibir la venta de las dos edades más jóvenes aumenta la producción de merluza un 21% incrementando también la tasa de descartes en 7 puntos porcentuales


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