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Resumen de Variations in fatty acid composition and oxidative stability of hazelnut (Corylus avellana L.) varieties stored by traditional method

H. Karaosmanoğlu, N. Ş. Üstün

  • español

    En este estudio se investigaron los cambios en la composición de ácidos grasos, en el índice de peróxidos, la acidez libre, la relación oleico/linoleico (O/L) y el índice de yodo (IV) durante el almacenamiento tradicional de avellanas. Las muestras fueron seleccionadas de las variedades Giresun Quality Tombul, Kara y Sivri. Las muestras se almacenaron según los métodos convencionales en depósitos libres de interferencia hasta la siguiente cosecha. Al final del almacenamiento, la cantidad de ácido oleico en todas las variedades aumentó mientras que la cantidad de ácido linoleico disminuyó. Aunque se constató un aumento de la acidez libre y del índice de peróxidos, en todos los tipos de avellanas durante el período de almacenamiento, los valores fueron considerablemente menores que los límites de rancidez al final del almacenamiento. Como resultado del estudio, se observó que la cáscara de avellana es un conservante importante durante el almacenamiento y la avellana se puede conservar hasta la siguiente cosecha en condiciones de almacenamiento simple.

  • English

    In this study, the changes in fatty acid composition, peroxide number, free fatty acids, oleic acid/ linoleic acid (O/L) and iodine value (IV) were investigated during the traditional storage of hazelnuts. The samples were selected from Giresun Quality Tombul, Kara and Sivri hazelnut varieties with economical prescription. Samples were stored according to the conventional methods in external interference-free warehouses until the next harvest time. At the end of storage, the amount of oleic acid in all varieties increased while the amount of linoleic acid decreased. Even though an increase in the free fatty acids and peroxide number in all types of hazelnuts during storage was determined, the values were considerably lower than the rancidity limits at the end of the storage period. As a result of the study it was observed that the hazelnut shell is an important preservative during storage and that hazelnuts can be preserved until the next harvest period under simple storage conditions.


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