Puno, Perú
El objetivo de la investigación fue cuantificar el impacto del cambio climático (temperatura, precipitación y humedad promedios) sobre el rendimiento de la producción de la cañihua (Chenopodium pallidicaule), campaña agrícola 1996-1997 a 2016-2017. Para ello se trabajó con información estadística de la Dirección Regional Agraria Puno y, las variables agroclimáticas proporcionados por el Servicio Nacional de Meteorología e Hidrología de Puno. El estudio empleó el método de la función de regresión lineal múltiple basado en mínimos cuadrados ordinarios para explicar el rendimiento de la producción de la cañihua bajo condiciones del cambio climático en la región del altiplano. Los resultados, indican que por cada variación en una unidad de la temperatura máxima el rendimiento de la cañihua aumenta en 3%, y por cada variación en una unidad de la precipitación máxima el rendimiento aumenta 0.34%, por cada variación en una unidad de la precipitación mínima el rendimiento se cae en -2.16%. Mientras la variable humedad máxima por cada variación en una unidad influyo en el rendimiento en 0.70%, y la humedad mínima en 0.93%. En conclusión, la cañihua mantuvo su rendimiento de la producción en estos últimos 20 años; mientras el arroz, maíz, trigo y otros granos alimenticios fueron afectados por el cambio climático en países de América Latina y el mundo. La cañihua toleró anomalías negativas críticas de las variables agroclimáticas de la región a pesar de altibajos no significativos. El grano alto andino es una planta alimenticia adaptable al cambio climático en la región del altiplano de Pu
ABSTRACT The objective of this research was to quantify the impact of climate change (temperature, precipitation and average humidity) on the yield of the production of the cañihua, agricultural campaign 1996-1997 to 2016-2017. To do this, we worked with statistical information from the Puno Regional Agrarian Directorate and the agroclimatic variables provided by the National Meteorology and Hydrology Service-Puno. The study used the method of the multiple linear regression function based on ordinary least squares to explain the yield of cañihua production under climate change conditions in the highland region. The results indicate that for each variation in a unit of the maximum temperature the yield of the cañihua increases by 3%, and for each variation in a unit of the maximum precipitation the yield increases 0.34%, for each variation in a unit of the minimum precipitation yield drops by -2.16%. While the variable maximum humidity for each variation in a unit influenced the yield in 0.70%, and the minimum humidity in 0.93%. In conclusion, cañihua maintained its production yield in the last 20 years; while rice, corn, wheat and other food grains were affected by climate change in Latin American countries and the world. The cañihua tolerated critical negative anomalies of the agroclimatic variables of the region. The high Andean grain is a food plant adaptable to climate change in the highland-Puno region. Keywords: Cañihua, Chenopodium pallidicaule Aellen, temperature, humidity, precipitation and tolerant.
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