The inhibitory potential of three strains of actinobacteria (B21, B22 and B37) against phytopathogens: Rhizoctonia solani, Phytophthora capsici and Fusarium oxysporum was evaluated in vitro using the technique of aperados culture, where at 72 h after confrontation the percentage of radial growth inhibition (PICR) by actinobacteria was evaluated. The results showed a variable PICR between 67.54 and 93.84% depending on the pathogen. Strain B22 was the one that showed an average PICR of 98.73% for the three phytopathogens. In the in vivo scrutiny, the chili plants inoculated with the actinobacteria showed higher plant height and greater dry weight of the fruits with respect to the control, which suggests that actinobacteria promote the growth of chili plants.
El potencial inhibitorio de tres cepas de actinobacterias (B21, B22 y B37) contra los fitopatógenos: Rhizoctonia solani, Phytophthora capsici y Fusarium oxysporum fue evaluado in vitro mediante la técnica de cultivos aperados, donde a las 72 h después de la confrontación se evaluó el porcentaje de inhibición del crecimiento radial (PICR) por las actinobacterias. Los resultados mostraron un PICR variable entre 67.54 y 93.84% dependiendo del patógeno. La cepa B22 fue la que mostro un PICR promedio de 98.73% para los tres fitopatógenos. En el escrutinio in vivo, las plantas de chile inoculadas con las actinobacterias mostraron mayor altura de la planta y mayor peso seco de los frutos con respecto al testigo, lo que sugiere que las actinobacterias promueven el crecimiento de plantas de chile.
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