José Alfredo Samaniego Gaxiola, Aurelio Pedroza Sandoval, Alexandra Bravo, Jorge Félix Sánchez, Guadalupe Peña Chora, Dolores Mendoza Flores, Yasmín lIeana Chew Madinaveitia, A. Gaytán Mascorro
Chrysoperla carneareproduced commercially by a laboratory (CREROB) acquired an infectious disease that kills larvae, pupae and adults. To counteract the infection,fumigation with acetic acid (AA) was evaluated in three doses and four times to eggs and four doses and six times to the pupae; the adult was given six different antimicrobial substances. Of the fumigated eggs of the laceworm, 50% of adults were obtained with respect to the non-fumigated eggs (p< 0.001). In contrast, adults from fumigated eggs survived twice as many as those not fumigated (p< 0.01). Some adults from fumigated eggs survived, but the fumigation did not prevent them from becoming infected and later the adult lacewings died. After 51 days after keeping the adults of lacewings with antimicrobial substances (in the water they drank), only cefotaxime at a dose of 1 200 μg ml-1of active ingredient allowed to maintain no symptoms of infection and 100% survival. Chrysopters treated with antimicrobial substances survived between 50 and 81% while adults from fumigated eggs had a lower survivalbetween 31 and 34%, possibly due to a greater asepsis of the former. Of the infected adult insects, two strains of Bacillus thuringiensiswere isolated and their Cry toxins were characterized; althoughthe lacewing infection is not attributed to B. thuringiensis, its presence is discussed.
Chrysoperla carne a reproducida comercialmente por un laboratorio (CREROB) adquirió una enfermedad infecciosa que mata larvas, pupas y adultos. Para contrarrestar la infección, se evaluó fumigacióncon ácido acético (AA) en tres dosis y cuatro tiempos a huevos y cuatro dosis y seis tiempos alas pupas; aladulto se le proporcionaron seis sustancias antimicrobianas distintas.De los huevos fumigados de la crisopa se obtuvieron 50% de adultos respecto a los huevos no fumigados (p<0.001).En contraste, los adultos provenientes de huevos fumigados sobrevivieron el doble que aquellos no fumigados (p<0.01). Algunos adultos provenientes de huevos fumigados sobrevivieron,pero la fumigación no impidió que se infectaran y posteriormente murieranlas crisopas adultas.Después de 51 días trasmantener a los adultos de crisopas con sustancias antimicrobianas (en el agua que bebían) únicamente cefotaximaa dosis de1200μg ml-1de ingrediente activo permitió mantener sin síntomas de la infección y 100% de sobrevivencia. Crisopas tratadas con sustancias antimicrobianas sobrevivieron entre50y 81% mientras que adultos provenientes de huevos fumigados tuvieron una supervivencia menor de31y 34%debiéndose la diferencia a una mayor asepsia de las primeras. De los insectos adultos infectados se aislaron dos cepas de Bacillus thuringiensisy se caracterizaron sus toxinas Cry;aunque no se atribuye lainfección de las crisopas aB. thuringiensisse discutesu presencia
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