El cerezo en España ha estado localizado tradicionalmente en los valles del Ebro y del Jerte, siendo el secano el método de cultivo habitual. Sin embargo, el desarrollo de variedades con menores requisitos de frío ha hecho que productores de zonas semiáridas con limitados recursos hídricos se interesen por este cultivo en regadío. Este trabajo muestra la respuesta agronómica y fisiológica del cerezo a tres estrategias de riego: riego control, sin restricciones hídricas, riego deficitario controlado con déficit severo en postcosecha y riego deficitario ligero en pre y postcosecha. El riego deficitario controlado y el riego deficitario ligero ahorraron el 39 y el 28% del agua aplicada al control sin penalizar la producción y reduciendo el crecimiento vegetativo. No obstante, el tratamiento con déficit en precosecha presentó tendencia a mayor proporción de frutos de menor calibre.
Regulated deficit irrigation in sweet cherry trees. A feasible alternative for its cultivation in semi–arid areas. Cherry trees in Spain have traditionally been cultivated in specific areas such as Valle del Ebro and Valle del Jerte in rain–fed farming systems. However, the development of cultivars with lower chilling requirements has encouraged farmers in semi–arid, water–scarce areas to cultivate sweet cherry trees under irrigation. This work compares the physiological and agronomical response of sweet cherry trees under three irrigation strategies, control (without water restrictions), regulated deficit irrigation (severe post–harvest deficit) and slight deficit irrigation (slight pre– and post–harvest deficit). Regulated and slight deficit irrigation treatments saved 39 and 28% of the water applied to control trees without penalizing yield and reducing vegetative growth. On the other hand, trees submitted to slight deficit irrigation during pre–harvest tended to produce fruit of smaller size.
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