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Fucoxanthin from marine microalga Isochrysis galbana: optimization of extraction methods with organic solvents

    1. [1] Universidad de Antofagasta

      Universidad de Antofagasta

      Antofagasta, Chile

  • Localización: DYNA: revista de la Facultad de Minas. Universidad Nacional de Colombia. Sede Medellín, ISSN 0012-7353, Vol. 86, Nº. 210, 2019, págs. 174-178
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Fucoxantina desde la microalga Isochrysis galbana: optimización de métodos de extracción con solventes orgánicos
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      Fucoxanthin was the carotenoid studied from the marine microalga Isochrysis galbana for its importance in preventing obesity and diabetes.

      In this manner, seven solvents were used to fucoxanthin extraction, highlighting methanol and ethanol with 6.282 and 4.187 mg/g, respectively. However, petroleum ether and n-hexane were the worst solvents for fucoxanthin extraction, obtaining approximately 12-folds less content. Extraction time was another relevant parameter in improve fucoxanthin extraction where 10 min was the best time reaching 7.464 mg/g under 100% ethanol. Finally, we propose the use of I. galbana as natural source of fucoxanthin, a bioactive compound useful for food industry

    • English

      Fucoxantina fue el carotenoide estudiado desde la microalga marina Isochrysis galbana por su importancia en la prevención de la obesidad y la diabetes. De esta manera, siete solventes fueron usados para extraer fucoxantina destacando metanol y etanol con 6.282 and 4.187 mg/g, respectivamente. Sin embargo, éter de petróleo y n-hexano fueron los peores solventes para la extracción de fucoxantina, obteniendo aproximadamente 12 veces menos contenido. El tiempo de extracción fue otro parámetro relevante para mejorar la extracción de fucoxantina, donde 10 minutos fue el mejor tiempo para alcanzar 7.464 mg / g con 100% etanol. Finalmente, proponemos el uso de I.

      galbana como fuente natural de fucoxantina, un compuesto bioactivo útil para la industria alimentaria


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