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Resumen de In vivo evaluation of the protein quality of lyophilized egg white as substitute for casein in elaboration of an experimental diet based on AIN93

Wenicios Ferreira Chaves, Isabeli Lins Pinheiro, Carolina Cadete Lucena Cavalcanti, Alvaro do Nascimento Barreto, Breno José da Silva, Raul Manhães de Castro, Raquel da Silva Aragão

  • español

    El objetivo del estudio fue evaluar in vivo la calidad de la proteína de la clara de huevo liofilizada como sustituto de la caseína en la dieta AIN93. Se separaron ratones Wistar machos (n= 30) según las dietas: caseína (CS), clara de huevo (EW) y sin proteína (PF).

    Se evaluó el crecimiento somático y la ingesta de alimentos. Se midieron la relación de eficiencia de proteína, la relación neto de proteína, el perfil bioquímico en suero, los pesos de los órganos y de los tejidos. La relación de eficacia de proteína, muestra que EW presenta un alto valor biológico. Sin embargo, EW mostró un crecimiento menor que el CS. El peso relativo de los órganos y la creatinina sérica se elevaron en el grupo EW. Por lo tanto, EW promueve la reducción del crecimiento, a pesar de la mayor ingesta.

  • English

    The aim of the study was to evaluate in vivo the quality protein of lyophilized egg white as a substitute for casein in the AIN93 diet.

    Male Wistar rats (n= 30) were separated according to diets: casein (CS), egg white (EW) and without protein (PF). Somatic growth and food intake were assessed. Protein Efficiency Ratio, Net Protein Ratio, serum biochemical profile, organs and tissue weight were measured. Protein efficacy assessment shows that EW presents high biological value. However, EW group showed lower growth than the CS. The relative weight of organs and serum creatinine were elevated in the EW. Thus, EW promotes reduced growth and changes the weight of organs and tissues, despite the higher relative food intake.


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