In the discipline of Social Work, subjective happiness is regarded as a major indicator of quality of work life. Subjective happiness depends on the development of emotional intelligence. The objective of this study was to analyse the relationship between emotional intelligence (attention, clarity and emotional repair) and subjective happiness in a sample of 187 social work students from southern Spain (Average age = 20.38 years, 89.30% women), using questionnaires and a cross-sectional design. Higher levels of subjective happiness were positively and significantly associated with higher scores on clarity and emotional repair but were not associated with attention. Thus, Social Work training should give a greater weight to emotional intelligence. In this sense, developing emotional intelligence by implementing courses in faculties and social service centres would enable social work students and professionals to acquire more effective coping mechanisms and, therefore, increase their happiness and quality of life.
La felicidad subjetiva es uno de los indicadores de la calidad de vida laboral más importantes en Trabajo Social, que depende del desarrollo de la inteligencia emocional. El objetivo de este estudio fue analizar la relación entre inteligencia emocional (atención, claridad y reparación emocional) y felicidad subjetiva en una muestra de 187 estudiantes de Trabajo Social del sur de España (Edad media = 20.38 años, 89.30% mujeres), usando un diseño transversal y mediante el uso de cuestionarios. Mayores niveles de felicidad subjetiva se asociaron positiva y significativamente con mayores puntuaciones en claridad y reparación emocional, pero no con atención. La formación debería otorgar mayor peso a la inteligencia emocional. El desarrollo de la inteligencia emocional por medio de cursos implementados en facultades y en centros de servicios sociales posibilitaría a estudiantes y profesionales de Trabajo Social adquirir mecanismos de afrontamiento más eficaces y, por tanto, aumentar su felicidad y calidad de vida.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados