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Resumen de Association of Anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies with clinical phenotype in spondyloarthritis patients

Raquel Miriam Ferreira, Sofía Pimienta, José Miguel Bernardes, Lúcia Costa

  • español

    Introducción La asociación entre la espondiloartritis (SpA) y la enfermedad inflamatoria intestinal (EII) se ha demostrado en muchos estudios. Recientemente, con la hipótesis de que el aumento de la inflamación intestinal es de importancia etiopatogénica en el desarrollo de la SpA, la evaluación de los anticuerpos anti-Saccharomyces cerevisiae (ASCA) ha adquirido una relevancia creciente.

    Objetivo Estudiar los niveles de los ASCA en pacientes con SpA, y la asociación de estos biomarcadores con el perfil clínico.

    Métodos Se realizó un estudio observacional que incluyó a 231 pacientes con SpA tratados con terapia biológica. Los niveles de ASCA IgA e IgG se determinaron por técnica de ensayo de inmunoabsorción ligado a enzimas.

    Resultados Nuestros datos mostraron un aumento de la positividad de ASCA IgA entre los pacientes con SpA. No se encontró ninguna relación entre los ASCA y los aspectos demográficos, factores genéticos o presentación clínica, excepto la asociación con la EII.

    Conclusión Nuestro estudio confirma que los niveles de ASCA IgA están elevados en pacientes con SpA. Aunque no hubo evidencia de asociación con un fenotipo de enfermedad en particular, la existencia de niveles más altos de ASCA mantiene una relación estrecha entre el intestino y la SpA.

  • English

    Introduction The association between spondyloarthritis (SpA) and inflammatory bowel disease (IBD) has been shown in many studies. More recently, with the hypothesis that increased gut inflammation is of etiopathogenic importance in the development of SpA, evaluation of anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies (ASCA) has gained increasing relevance.

    Objective To study the status and frequency of ASCA in SpA patients and the association of these biomarkers with the clinical profile.

    Methods An observational study was performed including 231 SpA patients treated with biologic therapy. ASCA IgA and IgG levels were determined by micro-enzyme-linked immunosorbent assay.

    Results Our data showed an increase of ASCA IgA positivity among SpA patients. No relationship was found between ASCA status and the demographic aspects, genetic factors or clinical presentation, except for the association with IBD.

    Conclusion Our study confirms that ASCA IgA are elevated in SpA patients. Although there was no evidence of association with a particular disease phenotype, the existence of higher ASCA levels sustains a close relationship between gut and SpA.


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