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Resumen de Evaluation of two supplemental zilpaterol hydrochloride sources on meat quality and carcass traits of crossbred Bos indicus bulls in the tropics

Pedro Alvarado García, Mª Salud Rubio Lozano, Héctor Sumano López, Luis Ocampo Camberos, Graciela Tapia Pérez, Enrique J. Delgado Suárez, Jeny Aguilar

  • español

    Se estudió el efecto de dos marcas de clorhidrato de zilpaterol (ZH) en las características de la canal y la calidad de la carne de toros jóvenes de la especie Bos indicus cruzados en condiciones tropicales. La formulación patentada de ZH (Zilmax®, ZHp) y una marca genérica (Zipamix®, ZHg) se añadieron al pienso (6 ppm) durante 30 días antes del sacrificio. Los animales (n= 288) se asignaron aleatoriamente a 1 de 3 dietas, con 32 animales por corral y 3 réplicas, con un total de 96 toros por tratamiento: 1) dieta basal sin ZH (testigo), 2) dieta basal suplementada con Zipamix® a 6 ppm en la dieta como base de la alimentación (ZHg), y 3) dieta basal suplementada con Zilmax® a la misma concentración en la alimentación (ZHp). Los rasgos de rendimiento de la canal mejoraron significativamente con la suplementación con ZH. Las canales de los toros tratados con ZH pesaron 6-9 kg más (P=0.0023, y produjeron unos 8-10 kg más de tejido magro (P<0.0001), que el grupo testigo. Los rasgos de calidad de la canal se vieron menos afectados por la suplementación con ZH. Entre los atributos de calidad de la carne, el pH final de ZHg (5.81) y ZHp (5,89) fue mayor (P=0.0022) que el del grupo testigo (5.78). Los resultados mostraron que ambas marcas de ZH, cuando se administran durante 30 días antes del sacrificio, tal como recomienda el fabricante, mejoran la mayoría de los rasgos de rendimiento de la canal sin comprometer los atributos de calidad de la canal o de la carne. Por lo tanto, los productores de carne de vacuno tropical pueden utilizar la formulación ZH de menor coste para mejorar su productividad.

  • English

    It was studied the effect of two zilpaterol hydrochloride (ZH) brands on carcass and meat quality traits of crossbred Bos indicus young bulls under tropical conditions. The patented ZH formulation (Zilmax®, ZHp) and a generic brand (Zipamix®, ZHg) were added to the feed (6 ppm) for 30 d before slaughter. Animals (n= 288) were randomly assigned to 1 of 3 diets, with 32 animals per pen and 3 replicates, for a total of 96 bulls per treatment: 1) basal diet without ZH (Control), 2) basal diet supplemented with Zipamix® at 6 ppm in the diet, as fed-basis (ZHg), and 3) basal diet supplemented with Zilmax® at the same concentration in the feed (ZHp). Carcass yield traits were significantly improved by ZH supplementation.

    Carcasses of ZH-treated bulls were 6-9 kg heavier (P=0.0023) and produced about 8-10 kg more of lean tissue (P<0.0001) as compared to the Control group. Carcass quality traits were less affected by ZH supplementation. Among meat quality attributes, ultimate pH of ZHg (5.81) and ZHp (5.89) was higher (P=0.0022) than that of the Control (5.78). Results showed both ZH brands, when administered for 30 d before slaughter, as recommended by the manufacturer, improve most carcass yield traits without compromising carcass or meat quality attributes. Hence, tropical beef producers may use the ZH formulation of lowest cost to improve their productivity.


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