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Growth responses of lentil (" Lens culinaris " MEDIK..) varieties to the properties of selected soils in bangladesh

    1. [1] University of Dhaka

      University of Dhaka

      DCC (Kotwali), Bangladés

  • Localización: Mol: boletín de la Sociedad de Ciencias de Galicia, ISSN 1133-3669, Nº. 16 (Octubre-October), 2016 (Ejemplar dedicado a: AÑO INTERNACIONAL DE LAS LEGUMBRES), págs. 18-29
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      Legumes are important crops that provide protein rich food for both humans and animals.

      They also enhance soil fertility and reduce the need for N-fertilizer application. Among the legumes, lentil (Lens culinaris Medik.) is considered as an important crop in the developing countries like Bangladesh where it is a source of protein rich diet among poor people. It is, therefore, important to study factors particularly soil properties that influence the growth of lentil. The present study examined the effects of soil properties on the growth parameters of lentil varieties by growing plants on soils collected from different areas of Bangladesh. Soils used in the present study showed large range of variation in physico-chemical properties such as pH, moisture, conductivity, total N, total P, Na, K, organic C, organic matter, chlo- ride, particle size and texture class. Among the various soil properties studied, soil conduc- tivity, chloride and Na contents showed the strongest negative correlation with most of the growth parameters across the seven lentil varieties. It was also found that none of the seven varieties survived till the age of 4 weeks in four soils those were under saline zones indicat- ing that saline soils were not suitable for cultivation of lentil. Results of the present study also suggest that knowledge about the soil properties is important for proper cultivation and optimum production of lentil

    • English

      Las legumbres son importantes cultivos que proporcionan alimentos ricos en proteínas para la alimentación humana y animal. También mejoran la fertilidad del suelo y reducen la necesidad de la aplicación de fertilizantes de N. Entre las leguminosas, la lenteja (Lens culinaris Medik.) se considera como un cultivo importante en los países en desarrollo, como Bangladesh, donde es una fuente de proteína en la dieta de la población más desfavorecida.

      Es, por lo tanto, importante para estudiar los factores que influyen en el crecimiento de la lenteja,en particular las propiedades del suelo. El presente estudio se examinaron los efec- tos de las propiedades del suelo en el crecimiento de las variedades de lentejas en diferentes lugares de Bangladesh. Los suelos utilizados en el presente estudio mostraron amplia gama de variación en sus propiedades físico-químicas, tales como pH, humedad, conductividad, N total, P total, Na, K, C orgánico, materia orgánica, cloruro, tamaño de partícula y tipo de tex- tura. Entre las diversas propiedades de los suelos estudiados, la conductividad del suelo, clo- ruro y contenido de Na mostró la correlación negativa mas importante con la mayoría de los parámetros de crecimiento, en las siete variedades de lentejas. También se encontró que ninguno de las siete variedades sobrevivió hasta la edad de cuatro semanas en cuatro suelos de zonas salinas, lo que indica que los suelos salinos no son aptos para el cultivo de esta especie.

      Los resultados del presente estudio también sugieren que el conocimiento de las propiedades del suelo es importante para el correcto cultivo y la producción óptima de lenteja


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