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Resumen de Meat production on savannah-like grasslands (dehesas) in semi-arid zones of the province of Salamanca

J. L. Martín Polo, I. García Bellido, Manuel Sánchez Rodríguez

  • español

    En dos sistemas adehesados ubicados en suelos de descomposición de pizarras y granitos, dedicados a producción de carne en extensivo, situados en la provincia de Salamanca, se estimó mediante un estudio de tres años de duración la carga ganadera que soportan, el índice de utilización del pasto y la energía metabolizable necesaria para la producción de carne. La carga ganadera real fue de 0,36 y 0,30 vacas ha-1 año-1 en pizarras y granitos, respectivamente. El aporte energético medio de la suplementación fue el 34% de las necesidades nutritivas anuales del rebaño, llegando a más del 60% en los meses más deficitarios; la utilización del pasto ofertado fue del 40 y 38%; por vaca reproductora se obtuvieron entre 128 y 217 kg de peso vivo, equivalente a un peso por hectárea entre 57 y 90 kg año-1, de los que el 85% corresponde a la producción de terneros. Para producir 1 kg de carne (peso vivo) fue necesario ofertar una cantidad media de energía metabolizable de 361 y 369 MJ en pizarras y granitos, respectivamente, con un rango entre 215 y 499 MJ. Estas oscilaciones dependen fundamentalmente del año y del sistema

  • English

    Two savannah-like grassland systems (dehesas) in the province of Salamanca (Spain), developed on decomposing slate and granite soils and used for extensive meat production, were examined over a period of three years to determine the stocking rate they could support, their indices of pasture utilization, and the metabolisable energy necessary for meat production. The effective stocking rates were 0.36 and 0.30 cows ha-1 year-1 on the slate and granite systems respectively. The energy provided by supplementary feed was the 34% of the annual nutritional requirements of the herds, but reached more than 60% in the months of greatest need. Pasture utilization was 40% on the slate soil and 38% on the granite soil. The live weight obtained per reproductive cow was between 128 and 217 kg, equivalent to a weight per hectare of 57-90 kg year-1, of which 85% corresponded to calf production. The mean metabolisable energy required for producing one kilogram of meat (live weight) was 361 MJ on the slate soil and 369 MJ on the granite soil (range 215-499 MJ), depending on the year.


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