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Resumen de Growth yield and health benefit of farm shrimp (Litopenaeus vannamei) fed in a pre-fattening phase with a diet based on wheat (Triticum sativum) and chickpea (Cicer arietinum) enriched with spirulina (Spirulina maxima): Feeding strategy for the benefit of shrimp farming

Gloria Castañeda Ruelas, Ana Josefina Fajardo López, José de J. Berrios, Annel Ilianne Mendoza López

  • español

    La formulación de dietas a base de proteína vegetal enriquecidas con inmunoestimulantes es una estrategia de alimentación adecuada para el cultivo de camarón. Este estudio evaluó un alimento formulado con trigo (Tritium sativum) y garbanzo (Cicer ariet-inum) enriquecido con espirulina (Spirulina maxima) para el cultivo de camarón Litopenaeus vannamei. Se desarrolló y caracterizó por análisis químico proximal un alimento a base de trigo y garbanzo (2,5:1) con un 3% de espirulina. El alimento experimental se evaluó junto con un alimento comercial en un bioensayo de campo de cinco semanas para determinar el crecimiento, la supervivencia y el estado de salud de los camarones juveniles. Además, se monitoreó la salinidad del agua (mg·L-1) como factor de estabilidad ambiental para los cultivos de camarón. La composición química proximal del alimento experimental contenía 17,5 ± 0,1 % de proteínas, 2,2 ± 0,3 % de lípidos y 68,0 ± 0,3 % de carbohidratos. La tasa de crecimiento específico (0.22 ±0.05 g·días-1) de los camarones bajo alimentación experimental no mostró diferencias estadísticas en comparación con la alimentación comercial (P> 0.05). Además, se determinó que los camarones alimentados con alimento experimental presentaron una producción de biomasa (0,74 ±0,17 g), tasa de supervivencia (>98%) (P <0,05) y estado de salud mejor que los camarones alimentados con alimento comercial. Se descartó la influencia de la salinidad en la supervivencia del camarón (P> 0.05). Este estudio demostró que el alimento experimental ofrece una dieta adecuada en beneficio del rendimiento y la salud del camarón.

  • Multiple

    The formulation of diets from vegetable protein enriched with immunostim-ulants is a suitable feeding strategy for shrimp culture. This study evaluated a feed formulated with wheat (Tritium sativum) and chickpea (Cicer ariet-inum) enriched with spirulina (Spirulina maxima) for shrimp Litopenaeus vannamei farming. A feed based on wheat and chickpea (2.5:1) containing 3% spirulina was developed and characterized by proximal chemical analy-sis. The experimental feed was evaluated along with a commercial feed in a five-week field bioassay to determine the growth, survival, and health status of the juvenile shrimp. In addition, water salinity (mg·L-1) was monitored as an environmental stability factor for shrimp cultures. The proximal chemi-cal composition of the experimental feed contained 17.5 ±0.1% protein, 2.2 ±0.3% lipids and 68.0 ±0.3% carbohydrates. The specific growth rate (0.22 ±0.05 g·days-1) of the shrimp under experimental feed did not show statistical differences in comparison with the commercial feed (P> 0.05). Also, it was determined that the shrimp fed with experimental feed presented a biomass production (0.74 ±0.17 g), survival rate (>98%) (P <0.05) and health status better than shrimp fed with commercial feed. The influence of salinity on shrimp survival was rule out (P> 0.05). This study demonstrated that the experimental feed offers a suitable diet in benefit of the performance and health of the shrimp


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