Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La aplicación de bioestimulantes incrementa los componentes del rendimiento de frijol Pinto Bill Z en el sur de Sonora

J. Eliseo Ortiz Enriquez, Ofelda Peñuelas Rubio, Leandris Argentel Martínez, Pedro Félix Valencia, Isidoro Padilla Valenzuela, José Ángel Marroquín Morales

  • English

    Taking into consideration the importance of beans for human nutrition, and the contribution of local production to the regional food securityinthesouthof the state ofSonora, atrial was established during the spring-summer 2020 cultivationcycle in the Block 2110 of the Yaqui Valley. The experiment aimed to evaluate the effect of the application of three commercial biostimulantsin the yield components of bean, variety Pinto Bill Z. Four treatments with four repetitions were established: T1 (FloraStart®); T2(Austar®); T3 (mixture of Tricel-20®+ Aminocel 500®, 1:1ratio) and T4(control, without biostimulant application) in a completely randomized experimental design. The treatments were applied only once during the flowering phenophaseR6. Thevariables evaluated werenumber of pods per plant, pod length, number of grains per pod, grain mass per pod and per plant, and grain yield. The use of biostimulants increased the number of pods per plant in the evaluated variety. The pod length and the number of grains per pod did not show significant variation with respect to control. The T1 was the one that most contributed to the increase in the number of pods per plant, to the individual grain mass and, consequently, to the grain yield (5.4 t ha-1), with an increase of 2.3 t ha-1with respect to the control, which demonstrates the feasibility of theirapplication to increasethe production of Bill Z Pinto beans in southern Sonora

  • Multiple

    Teniendo en cuenta la importancia del cultivo del frijol para la nutrición humana,yel aporte de las producciones locales a la seguridad alimentaria regionalen el Sur del estado de Sonora, se estableció un ensayoduranteel ciclo primavera-verano,2020,en el Block 2110 delValle del Yaqui. El objetivo del experimento fueevaluar elefecto de la aplicación de tresbioestimulantes comercialesen los componentes del rendimiento de frijol, variedad Pinto Bill Z.Se establecieron cuatro tratamientoscon cuatro repeticiones: T1(FloraStart®); T2 (Austar®); T3 (mezcla de Tricel-20®+Aminocel 500®, proporción 1:1) y T4 (testigo, sin aplicación debioestimulante)en un diseño experimental completamente aleatorizado. Los tratamientosse aplicaron por única vez en la fenofase de floraciónR6. Se evaluaron las variables cantidad de vainas por planta, longitud de las vainas, número de granos por vaina, masa de los granos por vaina y por planta, y rendimiento de grano. El uso de bioestimulantes incrementó la cantidad de vainas por planta en la variedad evaluada. La longitud de la vaina y el número de granos por vaina no presentaron variación significativa respecto al testigo.El T1fue el quemás contribuyó al incremento del número de vainas por planta, la masa individual de los granos y, en consecuencia, del rendimiento de grano(5.4 tha-1), con un incremento de 2.3 t ha-1respecto al testigo, lo que demuestra la factibilidad de su aplicación para incrementar la producción del frijol Pinto Bill Z en el sur de Sonora


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus