Brasil
The objective of the meta-analysis was to evaluate the effects of beef cows weight variation during the 2nd and / or 3rd trimester pregnancy on some parameters of the progeny carcass. The cow weight gain during this gestational period was calculated to standardize the treatments: moderate loss (ML= cows that lost 0 to 5 % of weight) and moderate gain (MG= cows that gained 0 to 5 % of weight). The effect size for all parameters was calculated as medium difference (MD) with a 95% confidence interval and heterogeneity determined using the Q test and the I2 statistic. A random effects meta-analysis was performed for each indicator separately as the medium control and experimental groups. The cow’s weight variation during the studied time variation did not influence the progeny carcass characteristics (P>0.05). Although, a trend towards greater hot carcass weight (P=0.15) and thickness of subcutaneous fat (P=0.10) was observed in calves from MG cows in relation to calves from ML cows. However, the meta-analysis demonstrated that small variations in cow weight during the final half of pregnancy do not affect progeny carcass characteristics.
El objetivo del meta análisis fue evaluar los efectos de la variación del peso de vacas de carne durante el 2º y/o 3º trimestre de gestación en algunos parámetros de la canal de la progenie. La ganancia de peso de la vaca durante este período gestacional se calculó para estandarizar los tratamientos: pérdida moderada (PM= vacas que perdieron de 0 a 5 % de peso) y ganancia moderada (GM= vacas que ganaron de 0 a 5 % de peso). El tamaño del efecto para todos los parámetros se calculó como la diferencia de medias (DM) con un intervalo de confianza del 95 % y la heterogeneidad se determinó utilizando la prueba Q y el estadístico I2. Se realizó un meta análisis de efectos aleatorios para cada indicador por separado como grupo de control medio y experimental. La variación del peso de la vaca durante la variación de tiempo estudiada no influyó en las características de la canal de la progenie (P>0.05). Aunque se observó una tendencia hacia un mayor peso de la canal caliente (P=0.15) y del grosor de la grasa subcutánea (P=0.10) en terneros de vacas GM en relación con terneros de vacas PM. Sin embargo, el meta análisis demostró que las pequeñas variaciones en el peso de la vaca durante la mitad final de la gestación no afectan las características de la canal de la progenie.
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