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Caracterización bromatológica de pastos en seis municipios del Departamento de Norte de Santander; Colombia: Bromatological characterization of pastures in six municipalities of the Department of Norte de Santander; Colombia

    1. [1] Universidad Francisco de Paula Santander

      Universidad Francisco de Paula Santander

      Colombia

  • Localización: Scientia et Technica, ISSN 0122-1701, Vol. 27, Nº. 4, 2022 (Ejemplar dedicado a: Octubre - Diciembre), págs. 245-252
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Bromatological characterization of pastures in six municipalities of the Department of Norte de Santander; Colombia
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      El análisis bromatológico de los pastos es importante debido a que son la principal fuente de alimentación de los sistemas ganaderos en Norte de Santander y en general del país. El objetivo de este estudio fue realizar una caracterización bromatológica de pastos en seis municipios de Norte de Santander. Se evaluaron diez pastos con edades promedios entre los 29 y 47 días para determinar si existían diferencias en la composición nutricional de dichas especies forrajeras en los seis municipios. Fueron evaluadas las variables proteína cruda (PC), extracto etéreo, ceniza, lignina, celulosa, hemicelulosa, FDN, FDA, los contenidos de macro y micronutrientes y la valoración energética. Se encontró que el pasto y el municipio, influyen en la mayoría de las variables de calidad nutricional evaluadas. El Kikuyo presento las mayores medias de PC (12,84 %) y ceniza (11,96 %) y el Maralfalfa presento los valores medios más altos de energía (ENL = 1338,66 kcal/kg, ENM = 1434 kcal/kg y ENG = 713,66 kcal/kg). Pamplona presento los valores medios más altos de PC (12,84 %) y ceniza (11,96 %) y Chinácota los valores medios más altos para energía ( ENL = 1390,03 kcal/kg, ENM = 1495 kcal/kg y ENG = 774,38 kcal/kg). Se logro reconocer los valores de calidad nutricional y los contenidos de energía, de macro y micronutrientes asociados a los pastos predominantes en las 210 fincas de los seis municipios de Norte de Santander, encontrando que la mayoría de las variables bromatológicas están influenciadas por la especie forrajera y el municipio.

    • English

      The bromatological analysis of pastures takes on great importance because these are the main source of food for livestock systems in Norte de Santander and in general in the country. The aim of this study was to carry out a bromatological characterization of pastures in six municipalities of Norte de Santander and thus know the productive potential of the department. Ten forage species with average ages between 29 and 47 days were evaluated to determine if there were differences in the nutritional composition of these forage species in the six municipalities of interest. Crude protein, ethereal extract, ash, lignin, cellulose, hemicellulose, FDN, FDA, macro and micronutrient content and energy assessment were evaluated. It was found that the forage species and the municipality where they develop, influence the vast majority of the nutritional quality parameters evaluated. Kikuyo grass presented the highest averages for PC (12.84 %) and ash (11.96 %), Maralfalfa grass presented the highest average values of energy (ENL = 1338.66 kcal / kg, ENM = 1434 kcal / kg and ENG = 713.66 kcal / kg) and in relation to the municipality, Pamplona presented the highest mean values of PC (12.84%) and ash (11.96%) and Chinácota presented the highest average values for energy (ENL = 1390.03 kcal/kg, ENM = 1495 kcal/kg and ENG = 774.38 kcal/kg). It was possible to recognize the values of nutritional quality, energy contents, macro and micronutrient contents associated with the predominant pastures in the 210 farms of the six municipalities of Norte de Santander, finding that the vast majority of bromatological variables of the pastures are influenced by the type of species and the area where they develop.


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