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Inadequate diabetes knowledge is associated with poor glycemia control in patients with type 2 diabetes

    1. [1] Instituto Mexicano del Seguro Social

      Instituto Mexicano del Seguro Social

      México

    2. [2] Universidad Nacional Autónoma de México

      Universidad Nacional Autónoma de México

      México

    3. [3] Hospital Infantil de México Federico Gómez

      Hospital Infantil de México Federico Gómez

      México

  • Localización: Atención primaria: Publicación oficial de la Sociedad Española de Familia y Comunitaria, ISSN 0212-6567, Vol. 55, Nº. 5, 2023
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • El conocimiento inadecuado de la diabetes se asocia con un control glucémico deficiente en pacientes con diabetes de tipo 2
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Objetivo Identificar la asociación entre el control de la glicemia con el nivel de conocimiento, la educación y las variables de estilo de vida en pacientes con diabetes tipo 2.

      Diseño Estudio transversal analítico.

      Sitio Clínicas del Instituto Mexicano del Seguro Social, México.

      Participantes Pacientes con diabetes tipo 2.

      Medidas principales Se midió el nivel de hemoglobina glicosilada (HbA1c), glucosa y perfil de lípidos en ayuno. La evaluación del conocimiento de la enfermedad se realizó con el Cuestionario de Conocimiento de la Diabetes (DKQ-24). Se midió presión arterial, peso y circunferencia abdominal, así como la composición corporal con bioimpedancia. Las variables clínicas y de estilo de vida fueron registradas.

      Resultados Se incluyó a 297 participantes y 67% fueron mujeres, con una mediana de diagnóstico de diabetes de seis años. Solo 7% tuvo un conocimiento adecuado de la diabetes y 56% un conocimiento regular. Los pacientes con conocimiento adecuado de la diabetes tuvieron un índice de masa corporal más bajo (p = 0,016), seguían una dieta (p = 0,004), recibieron educación en diabetes (p = 0,002), y obtuvieron información de su enfermedad (p = 0,001). Los pacientes con bajo nivel de conocimiento tuvieron mayor riesgo de HbA1c ≥ 7% (OR: 4,68; IC 95%: 1,48-14,86; p = 0,009), así como aquellos sin educación en diabetes (OR: 2,17; IC 95%: 1,21-3,90; p = 0,009) y quienes no seguían una dieta (OR: 2,37; IC 95%: 1,01-5,55; p = 0,046).

      Conclusión El conocimiento inadecuado de diabetes, la falta de educación en diabetes y adherencia a la dieta se asocian a un control glucémico deficiente en pacientes con diabetes.

    • English

      Objective To identify the association between glycemia control with level of diabetes knowledge, diabetes education, and lifestyle variables in patients with type 2 diabetes.

      Design Cross-sectional analytical study.

      Site Clinics of the Mexican Institute of Social Security (IMSS), Mexico.

      Participants Patients with type 2 diabetes.

      Main measurements Glycated hemoglobin (HbA1c), glucose, and lipid profile levels were measured from fasting venous blood samples. Assessment of disease knowledge was performed using the Diabetes Knowledge Questionnaire (DKQ-24). Systolic and diastolic blood pressure was measured. Weight and abdominal circumference were measured, as well as body composition using bioimpedance. Sociodemographic, clinical, and lifestyle variables were obtained.

      Results A total of 297 patients were included, sixty-seven percent (67%) were women with a median of six years since the diagnosis of diabetes. Only 7% of patients had adequate diabetes knowledge, and 56% had regular knowledge. Patients with adequate diabetes knowledge had a lower body mass index (p=0.016), lower percentage of fat (p=0.008), and lower fat mass (p=0.018); followed a diet (p=0.004) and had received diabetes education (p=0.002), and to obtain information about their illness (p=0.001). Patients with low levels of diabetes knowledge had a higher risk of HbA1c≥7% (OR: 4.68; 95% CI: 1.48,14.86; p=0.009), as well as those who did not receive diabetes education (OR: 2.17; 95% CI: 1.21–3.90; p=0.009) and those who did not follow a diet (OR: 2.37; 95% CI: 1.01,5.55; p=0.046).

      Conclusion Inadequate knowledge of diabetes, lack of diabetes education, and dietary adherence are associated with poor glycemia control in patients with diabetes.


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