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Resumen de Extraction of bioactive lipids from Pleuroncodes monodon using organic solvents and supercritical CO2

M. Barriga Sánchez, G. Sanchez Gonzales, M.A. Varas Condori, M.N. Sanjinez Alvites, M.E. Ayala Galdos De Valenzuela

  • español

    RESUMEN Las enormes capturas de Engraulis ringens (anchoveta Peruana) son acompañadas por la especie Pleuroncodes monodon (munida) cuyo potencial en lípidos bioactivos no es aprovechado comercialmente. En el presente estudio se obtuvo lípidos con pigmentos carotenoides (astaxantina) y ácidos grasos esenciales (EPA+DHA) a partir de lípidos de munida extraídos con hexano:alcohol isopropílico (He-I), acetona (Ac), etanol (Et) y CO2 supercrítico + etanol (SC-CO2-Et). La calidad funcional de los ácidos grasos fue evaluada mediante índices de aterogenicidad (AI), trombogenicidad (TI) y la relación hipocolesterolemia:hipercolesterolémica (H:H). Los mayores contenidos de astaxantina (ASTX) (4238.65 y 4086.71 µg/g de lípido) fueron obtenidos utilizando Ac y SC-CO2-Et. En todas las muestras EPA+DHA osciló entre 31.15 y 31.85% y los rangos de índices de calidad funcional fueron: 0.56-0.61 (AI), 0.19-0.21 (TI) y 1.73-1.81 (H:H). Se concluye que la extracción SC-CO2-Et sería recomendable por su bajo impacto al medio ambiente. Los índices de calidad AI y TI sugieren que el consumo de lípido de munida podría ser saludable, aunque la relación H:H muestra lo contrario.

  • English

    A huge volume of Engraulis ringens (Peruvian anchoveta) is caught together with the species Pleuroncodes monodon (munida), whose potential bioactive lipids are not commercially exploited. In the present study, lipid with carotenoid pigment (astaxanthin) and essential fatty acids (EPA+DHA) were obtained from munida lipids extracted with hexane:isopropyl alcohol (He-I), acetone (Ac), ethanol (Et) and supercritical CO2 + ethanol (SC-CO2-Et). The functional quality of the fatty acids was determined by atherogenicity index (AI), thrombogenicity index (TI) and the hypocholesterolemia:hypercholesterolemia (H:H) ratio. The highest astaxanthin (ASTX) contents (4238.65 and 4086.71 µg/g lipid) corresponded to extractions using Ac and SC-CO2-Et. EPA+DHA ranged from 31.15 to 31.85% and the functional quality ranges were between 0.56-0.61 (AI), 0.19-0.21 (TI) and 1.73-1.81 (H:H). Consequently, SC-CO2-Et extraction would be advisable because of its low environmental impact. The IA and IT quality indexes suggest that the consumption of munida lipids would be healthy, although the H:H ratio shows the opposite.


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