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Resumen de Low-protein diet supplemented with inulin lowers protein-bound toxin levels in patients with stage 3b-5 chronic kidney disease: a randomized controlled study

Lliyang Chang, Ronrong Tian, Zili Guo, Luchen He, Yanjuan Li, Yao Xu, Hongmei Zhang

  • español

    Objetivo: este ensayo aleatorizado doble ciego comparó el efecto de una dieta baja en proteínas (LPD) con o sin suplementos orales de 10 g de inulina en los niveles de PBUT en pacientes con ERC en prediálisis durante 12 semanas.

    Métodos: clasificamos aleatoriamente a 54 pacientes con ERC en dos grupos. El cumplimiento de la ingesta dietética de proteínas se evaluó utilizando un diario dietético de 3 días y nitrógeno en orina de 24 horas. Los resultados primarios fueron IS y PCS y los resultados secundarios incluyeron niveles de marcadores de inflamación, estado nutricional y función renal. Evaluamos la elegibilidad de 89 pacientes y 45 completaron la intervención, incluidos 23 y 22 en los grupos de inulina añadida y de control, respectivamente.

    Resultados: el sodio urinario promedio de 24 horas fue de 86 mmol/día y la ingesta promedio de proteínas fue de ~0,7 g/kg/día. Los valores de PCS exhibieron una tendencia decreciente en ambos grupos después de la intervención: grupo con inulina añadida, ∆PCS -1.33 (-4.88, -0.63) μg/mL vs. grupo LPD, -4.7 (-3.78, 3.69) μg/mL) (p =0,058). Los valores de PCS se redujeron de 7,52 a 4,02 μg/mL (p < 0,001) con inulina (p < 0,001). Además, IS disminuyó de 3,42 (2,53, 6,01) μg/mL a 2,83 (1,67, 4,74) μg/mL después de agregar inulina; El ∆IS fue -0,64 (-1,48; 0,00) μg/mL y se observó una diferencia significativa en comparación con el grupo control (p =0,004).

    Conclusión: la suplementación con fibra dietética puede reducir las toxinas de unión a proteínas séricas en pacientes con ERC en prediálisis y modular su estado inflamatorio.

  • English

    Objective: this study aimed to evaluate whether low-salt low-protein diet (LPD) supplemented with 10 g of inulin could lower serum toxin levels in patients with chronic kidney disease (CKD), thereby providing evidence for adjusting dietary prescriptions of inhospital patients and outpatient nutrition consultants.

    Methods: we randomized 54 patients with CKD into two groups. Dietary protein intake compliance was evaluated using a 3-day dietary diary and 24-h urine nitrogen levels. The primary outcomes were indoxyl sulfate (IS) and p-cresyl sulfate (PCS), and secondary outcomes included inflammation marker levels, nutritional status, and renal function. We assessed 89 patients for eligibility, and a total of 45 patients completed the study, including 23 and 22 in the inulin-added and control groups, respectively.

    Results: PCS values decreased in both groups after intervention: inulin-added group, ∆PCS -1.33 (-4.88, -0.63) μg/mL vs. LPD group, -4.7 (-3.78, 3.69) μg/mL (p = 0.058). PCS values reduced from 7.52 to 4.02 μg/mL (p < 0.001) in the inulin-added group (p < 0.001). Moreover, IS decreased from 3.42 (2.53, 6.01) μg/mL to 2.83 (1.67, 4.74) μg/mL after adding inulin; ∆IS was -0.64 (-1.48, 0.00) μg/mL, and a significant difference was observed compared with the control group (p = 0.004). The inflammation index decreased after intervention.

    Conclusion: dietary fiber supplementation may reduce serum IS and PCS levels and modulate their inflammatory status in predialysis CKD patients.


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