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Resumen de Microwave-assisted production of alkyl-polyglucoside from Sacha inchi oil and glucose

Uberney Carvajal Ruiz, Victor H. Grisales, Carolina Caicedo

  • español

    En este trabajo se han evaluado diferentes tiempos de reacción de microondas (0, 10, 20 y 30 min) para obtener un alquil poliglucósido de Sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) y glucosa utilizando microondas a una potencia de 200 W y una temperatura de 70 °C. Lascaracterizaciones de los respectivos resultados se realizaron por Espectroscopia Infrarroja Transformada de Fourier (FTIR) lo que permitióevidenciar el avance de la reacción. La cuantificación de glucosa residual se logró mediante el método colorimétrico de espectrometríamediante reacción con Antrona. El rendimiento de la reacción fue igual al 42.8%. Este estudio constituye un precedente importante para el desarrollo de tensoactivos en condiciones de reacción suaves.

  • English

    In this work, different microwave reaction times (0, 10, 20, and 30 min) have been evaluated to obtain an alkyl polyglucoside from Sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) and glucose using microwaves at a power of 200 W and a temperature of 70 °C. The characterizations of therespective results were performed by Fourier Transformed Infrared Spectroscopy (FTIR) which allowed showing the progress of thereaction. Residual glucose quantification was achieved using the colorimetric method of spectrometry through a reaction with Antrona.The yield of the reaction was equal to 42.8%. This study constitutes an important precedent for the development of surfactants under mildreaction conditions.


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