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Resumen de Agronomic and metabolomic response of melon (Cucumis melo L.) seedlings under the application of high indole-3-acetic acid concentrations: Agronomic and metabolomic response of melon

Oscar Sariñana Aldaco, Mariana Isabel Garcia Terrazas, Pablo Preciado Rangel, Óscar Silva Marrufo, Eduardo Alberto Lara Reimers

  • español

    El ácido indol-3-acético (AIA) es la principal auxina en las plantas y controla varios procesos fisiológicos y bioquímicos como el alargamiento y la división celular, la diferenciación de tejidos, las respuestas a la luz y la gravedad, y la respuesta al estrés biótico y abiótico. Por tanto, el objetivo del trabajo fue evaluar el efecto de la aplicación foliar de altas concentraciones de AIA (0.5, 1, 2 y 3 mM) más un testigo (agua destilada) sobre variables agronómicas y metabolómicas en plántulas de melón. Los resultados indican que para las variables agronómicas, el AIA a una concentración de 0.5 mM mejoró la altura en un 20.98 %, en comparación con el control, y a partir de 1 mM comenzó a disminuir a medida que aumentaba la concentración de AIA. Para la biomasa fresca y seca total, se puede observar que el control y la concentración de 0.5 mM fueron estadísticamente iguales, sin embargo, a partir de 1 mM la biomasa comenzó a disminuir a medida que aumentaba la concentración de AIA. En cuanto a las biomoléculas, se observa un aumento de clorofilas (a, b y total), flavonoides, capacidad antioxidante y proteínas a medida que aumenta la concentración de AIA. Los tratamientos con AIA a 0.5, 1 y 2 mM incrementaron la concentración de carotenoides en 11.76, 11.76 y 8.82 %, respectivamente, en comparación con el control, sin embargo, con la concentración 3 mM comenzaron a disminuir, pero aun así superaron al control. Se concluye que partir de la concentración de 1 mM de AIA comenzaron a disminuir las características agronómicas de las plántulas, por lo tanto, es recomendable que se usen concentraciones por debajo de 0.5 mM de AIA para poder dilucidar cómo funcionan concentraciones inferiores. En cuanto a las variables metabolómicas, aumentaron conforme se elevó la concentración de AIA.

  • English

    Indole-3-acetic acid (IAA) is the main auxin in plants and controls various physiological and biochemical processes such as cell elongation and division, tissue differentiation, responses to light and gravity, and response to biotic stress and abiotic. Therefore, the objective of the work was to evaluate the effect of foliar application of high concentrations of IAA (0.5, 1, 2, and 3 mM) plus a control (distilled water) on agronomic and metabolomic variables in melon seedlings. The results indicate that for agronomic variables, IAA at a concentration of 0.5 mM improved height by 20.98 %, compared to the control, and after 1 mM it began to decrease as IAA concentration increased. For the total fresh and dry biomass, it can be seen that the control and the 0.5 mM concentration were statistically equal, however, from 1 mM the biomass began to decrease as the IAA concentration increased. Regarding the biomolecules, an increase in chlorophylls (a, b and total), flavonoids, antioxidant capacity and proteins is observed as the IAA concentration rises. The 0.5, 1, and 2 mM IAA treatments increased the concentration of carotenoids by 11.76, 11.76 and 8.82 %, respectively, compared to the control, however, with the 3 mM concentration they began to decrease, but still exceeded the control. It is concluded that from the concentration of 1 mM of IAA the agronomic characteristics of the seedlings began to decrease, therefore, it is recommended that concentrations below 0.5 mM of IAA are used to be able to elucidate how lower concentrations work. Regarding the metabolomic variables, they increased as the IAA concentration.


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