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Resumen de Factores asociados a la ingesta dietética en universitarios peruanos en tiempos de post pandemia

Gabriela Vidal Huamán, Marina Vidal Pozo, Miguel Castro Mattos, Hally Huillca Maldonado, Rodrigo Daga, Yuliana Gomez Rutti

  • español

    Introducción: La ingesta dietética de los universitarios peruanos pueden verse afectados por diferentes factores que determinan una condición de salud física y mental lo cual frustra el desarrollo académico óptimo.

    Objetivo: Identificar los factores asociados a la ingesta dietética en universitarios del Perú, en tiempos de post pandemia.

    Material y métodos: El estudio fue de corte transversal, participaron 393 universitarios del Perú, mediante una encuesta de ingesta dietética con 9 grupos de alimentos, 7 factores y tres categorías. El análisis bivariado se realizó mediante la prueba de Chi-cuadrado.

    Resultados: La ingesta de cereales se asoció con el sexo y convivencia con familia (p<0.05), la ingesta tubérculos y menestras se asociaron con lugar de consumo de alimentos y convivencia con familia (p<0.05), la ingesta de carnes se asoció con lugar de consumo de alimentos, consumo de alcohol y cambios económicos en el hogar (p<0.05). La ingesta de frutas se asoció con la actividad física (p<0.05), la ingesta de verduras se asoció con la convivencia con la familia, lugar de consumo de alimentos, consumo de alcohol y horas de sueño (p<0.05). La ingesta de aceites vegetales se asoció con la convivencia con la familia (p<0.05) y los alimentos ultraprocesados se asociaron con el lugar de consumo y consumo de alcohol (p<0.05).

    Conclusiones: La ingesta de los alimentos de los universitarios peruanos se asoció con el sexo, convivencia con familia, lugar de consumo de alimentos, consumo de alcohol, cambios económicos en el hogar, actividad física y horas de sueño.

  • English

    Introduction: The dietary intake of Peruvian university students may be affected by different factors that determine a physical and mental health condition which frustrates optimal academic development.

    Objective: To identify the factors associated with dietary intake in Peruvian university students in post-pandemic times.

    Material and methods: The study was cross-sectional, 393 Peruvian university students participated in a dietary intake survey with 8 food groups (tubers and roots, cereals and derivatives, vegetables, menestras, meats and derivatives, ultra-processed foods, vegetable oils, vegetables, fruits), 7 factors (living with the family, place of food consumption, alcohol consumption, tobacco consumption, economic changes in the home, hours of sleep, physical activity) and three categories (decreased, unchanged, increased). Bivariate analysis was performed between food groups and factors associated with dietary intake and the Chi-square test was used.

    Results: Food had a direct association with cereal and tuber intake with family coexistence (p=0.037; p=0.01 respec- tively), menestras with place of food consumption (p=0.002) and family coexistence (p=0.001), meat intake with place of food consumption (p= 0.006), alcohol consumption (p= 0.028) and economic changes in the household (p=0.033). Fruit intake with physical activity (p=0.021), vegetable intake with family coexistence (p= 0.003), place of food consumption (p= 0.001), alcohol consumption (p=0.049) and hours of sleep (p=0.036). Vegetable oil intake with family cohabitation (p=0.02) and ultra-processed food with place of consumption (p=0.002) and alcohol consumption (p=0.044).

    Conclusions: The food intake of Peruvian university students was directly associated with family coexistence, place of food consumption, alcohol consumption, economic changes in the home, physical activity and hours of sleep.


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