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Resumen de Effects of humus and shading levels in the production of Lactuca canadensis L. seedlings

Dryelle Sifuentes-Pallaoro, Cárita Rodrigues de Aquino-Arantes, Amanda Ribeiro-Correa, Elisangela Clarete-Camili, Maria de Fátima Barbosa-Coelho'

  • español

    El trabajo se realizó en la Universidad Federal de Mato Grosso, Cuiabá, Brasil, con el objeto de evaluar diferentes niveles de sombreado y dosis de humus en la producción de plántulas de Lactuca canadensis L. (lechuga silvestre). Se utilizó un diseño de bloques completos al azar en esquema factorial 4 x 5 (cuatro niveles de sombreado y cinco dosis de humus). Los diferentes niveles de sombreado fueron obtenidos utilizando tela negra de polietileno con 35, 50 y 70% de sombra y más un tratamiento testigo (pleno sol). Los sustratos fueron obtenidos por la mezcla del producto comercial para hortalizas (Vivatto Slim® plus) más humus de lombriz en las proporciones de 0, 15, 30, 45 y 60%. En contraste con el tratamiento testigo, con sombra de 50% se encontró la mejor emergencia y desarrollo de plántulas. Tanto el sustrato sin adición de humus como con 60% de éste, presentaron el mayor número de hojas (3.14) y contenido de clorofila (32.9%). Con base en la relación beneficio/costo, el sustrato comercial puro puede ser utilizado en la producción de plántulas de Lactuca canadensis L.

  • English

    The objective of this study was to verify levels of shade and doses of earthworm humus in the production of Lactuca canadensis L. seedlings. The experimental design was completely randomized in a 4 x 5 factorial scheme (four levels of shade and five doses of humus). The different levels were obtained using black polyethylene screen with 35, 50 and 70% shade and in full sun. The substrates were obtained by mixing commercial substrate for vegetables (Vivatto Slim ® plus), with earthworm humus in the proportions of 0, 15, 30, 45 and 60%. There was no seedlings emergence in the full sun and, the treatment with 50% of shade allows the best development. The substrate without humus and with 60% presented superior results but the higher dose stood out for number of leaves (3.14) and chlorophyll content (32.9%), in 50% of shade. For the other variables, there was no difference between the commercial substrate and 60% of humus, so the commercial substrate can be used in the production of Lactuca canadensis L. seedlings, considering the ratio benefit/cost ratio.


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