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Resumen de Intake and digestibility of rations with distillery yeasts byproducts, molasses and ammoniated sugar cane tops in lambs in total confinement

Felix Primera Campos, Gustavo Nouel, Roseliano Sánchez

  • español

    Se evaluaron nivel de bicarbonato de sodio.-F1.- y nivel de urea.-F2.-, cada factor a dos niveles (F1 y F2: 0 y 1%) de inclusión, y su efecto sobre el consumo y digestibilidad en raciones con subproducto del proceso fermentativo de los almidones y/o de la melaza (mezcla de levaduras y material no fermentado).-LD.-, melaza y cogollo de caña para corderos. Ocho corderos mestizos (19.31±5.96 kg/animal), fueron incluidos en arreglo factorial 2x2 con diseño en cuadrado latino 4x4. Los tratamientos fueron combinación de LD (14% para T1, 13.8% para T2, T3 y T4) y melaza (26% para T1, 25.8% para T2, T3 y T4), con o sin urea y/o bicarbonato de sodio al 1% c/u., como fuente de fibra se utilizó 60% de cogollos de caña amonificado en todos los tratamientos. Oferta de raciones se ajustó gradualmente hasta 7% de MS del peso vivo (rechazo 28±8.66% de lo ofrecido), digestibilidad se determinó por colección total, durante siete días, precedidos por siete días de adaptación. Se encontraron diferencias (p<0.01) para consumo donde T2 presento mayor consumo  y T4 el menor (1239 vs 1066 gMS/animal/día), la digestibilidad de la materia orgánica (p<0.01) donde T4 alcanzó 72% mientras que el T2 fue el menor con 57.35%. Los coeficientes de digestibilidad de fibra ácido detergente, fibra neutro detergente y hemicelulosa fueron diferentes (p<0.01) y los mismos fueron superiores en T1. Resultados obtenidos demostraron que T4 fue el mejor tratamiento, y el bicarbonato de sodio puede usarse eficientemente con los subproductos agroindustriales en corderos en confinamiento.

  • English

    Were evaluated sodium bicarbonate.-F1- and urea.-F2.- (two factors), each factor at two inclusion levels (F1 and F2: 0 and 1%), and its effect on intake and digestibility in rations with byproduct of the fermentative process of starches and / or molasses (mixture of yeast and unfermented material).-LD.-, sugarcane molasses and ammoniated sugar cane tops for lamb. Eight crossbred lamb (19.31±5.96 kg/lamb) was included in a 2x2 factorial in a 4x4 Latin square design. Treatments were combinations of LD (14% in T1, 13.8% for T2, T3 and T4) and molasses (26% in T1, 25.8% for T2, T3 and T4), with or without urea, and / or sodium bicarbonate to 1% w/u, and source of fiber were used 60 % of ammoniated sugar cane tops in all treatments. The supply of rations was gradually adjusted to 7% dry matter (DM) of body weight (28±8.66% rejection of the offer), digestibility was measured by total collection for seven days adaptation period preceded of seven day. Differences (p<0.01) for intake where intake had the highest T2 and T4 the lower (1239 vs 1066 gDM/animal/day) in the digestibility of organic matter (p<0.01) were found where T4 reached one 72% while the T2 was the lowest with 57.35%. The coefficients of digestibility of hemicelluloses, acid detergent fiber, neutral detergent fiber and were different (p<0.01) and were higher in the same T1. The results showed that T4 was the best treatment, urea and sodium bicarbonate can be used effectively with agro-industrial byproducts in lambs in confinement.


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