Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Intake of trans fats and other fatty acids in Mexican adults: results from the 2012 and 2016 National Health and Nutrition Surveys

Noemí Landa Gómez, Sofía Barragán Vázquez del Mercado, Azucena Salazar, Gabriela Olvera Mayorga, Ignacio Méndez Gómez-Humarán, Alicia L. Carriquiry, Fabio Da Silva Gomes, Claudia Ivonne Ramírez Silva

  • español

    Objetivo. Estimar y comparar la ingesta usual y la prevalencia de consumo excesivo (PE) y consumo insuficiente (PI) de ácidos grasos (AG) trans y otros AG en adultos mexicanos en 2012 y 2016. Material y métodos. La información dietética se obtuvo utilizando el método de recordatorio de 24 horas de cinco pasos múltiples de las Encuestas Nacionales de Salud y Nutrición 2012 y 2016. Las prevalencias se estimaron utilizando el método de la Universidad Estatal de Iowa y se utilizaron regresiones lineales y logísticas. Resultados. En 2012 y 2016 se observó una PE elevada para los AG trans, AG saturados y grasas totales, así como elevadas PI en AG poliinsaturados, omega-3, omega-6, y Ácido Eicosapentaenoico (EPA) + Ácido Docosahexaenoico (DHA).

    La PE en 2016 fue menor que en 2012 para AG trans (29.1 vs. 38.4%), grasas totales (14.9 vs.17.8%), AG saturados (45.6 vs. 54.6%), omega-3 (90.7 vs. 92.8%) y omega-6 (39.8 vs 62.2%) (p<0.05). Se observó una mayor inadecuación de EPA + DHA FA en 2016 (99.6 vs. 96.3%; p<0.05) vs 2012. Conclusión. Los adultos mexicanos tuvieron PE elevadas de AG trans, AG saturados y grasas totales, así como elevadas PI de AG poliinsaturados, omega-3, omega-6 y EPA. Considerando las implicaciones en salud, es fundamental implementar políticas alimentarias que regulen los AG trans y saturados en México y mejoren la calidad de la dieta hacia más AG poliinsaturados y omega-3, y menos AG trans y saturados.

  • English

    Objective. To estimate usual intake and the prevalence of excessive intake (PE) and insufficient intake (PI) of trans fatty acids (FAs) and other dietary FAs in the Mexican adult popu-lation in 2012 and 2016, and to compare these time points. Materials and methods. Data were collected through dietary recall using the five-step multiple-pass method of the 2012 and 2016 Mexican National Health and Nutrition Surveys. Prevalences were estimated using the Iowa State University method. Linear and logistic regressions were used for analytic comparisons. Results. Both in 2012 and 2016, we observed high PE in trans FA, saturated FA, and total fat. High PI was found for polyunsaturated FA, omega 6, omega 3, Eicosapentaenoic Acid (EPA) + Docosahexaenoic Acid (DHA).In 2016, PE was lower in trans FAs (29.1 vs. 38.4%), total fat (14.9 vs. 17.8%), saturated FAs (45.6 vs. 54.6%). PI was also lower in omega 3 FA (90.7 vs. 92.8%), omega 6 FA (39.8 vs. 62.2%), and EPA + DHA FA (96.3 vs. 99.6%; p<0.05) (p<0.05) vs 2012. Conclusion. Mexican adults showed notably high PE in trans FA, saturated FA, and total fat, as well as high PI in polynsaturated FA, omega 6, omega 3, and EPA. Given the associated health risks, it is critical to implement nutrition policies that regulate trans and saturated FAs in Mexico and faciliate improved dietary quality towards more polyunsatu-rated and omega 3 FAs, and less trans and saturated FAs.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus