Eva Pablos Herrero, Rosa Mª Andreu Alcover, Victoria Sabaté Cintas
La intoxicació per ciguatera és una intoxicació alimentaria causada per la ingestió d’una toxina present al peix de mar de regions tropicals i subtropicals. La causa de la malaltia són un conjunt de toxines presents en el plàncton que a través de la cadena tròfica arriben a l’home. Són toxines termoestables, resistents als sucs gàstrics, a l’exposició a substàncies àcides i bàsiques, així com a la congelació i a la salaó. El diagnòstic d’aquesta malaltia és de vegades difícil a causa de la diversitat de manifestacions clíniques que van des d’un quadre gastrointestinal fins a manifestacions neurològiques severes. Davant la sospita d’intoxicació per ciguatera el tractament ha de realitzar-se de manera ràpida amb manitol al 20% i rentat gàstric. Si això no és possible la resta de tractaments de què disposem únicament estan destinats a alleujar la simptomatologia. La taxa de mortalitat per aquesta malaltia oscil·la d’un 1% a un 5%.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados