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Resumen de Effect of UV-C on postharvest quality of citrus fruits from the northeastern region of Valle del Cauca, Colombia

Julián Acevedo Daza, Jorge Andrés Villegas Ciro, Valentina Pineda Sepulveda, Juan Camilo Jaramillo González, Viviana Restrepo Cubillos, Jessica Tatiana Peña García, José Hernán Soto Bastidas, Liseth Tatiana Buitrago Pinilla, Johanna Valentina Arroyo Merino, Diana Carolina Ñañez Palacio, Diego Fernando Castro Vargas, Esteban Largo Ávila, Alba Mery Garzón García

  • español

    La irradiación con ultravioleta de onda corta (UV-C) es una tecnología emergente empleada en la postcosecha de frutas. Este método facilita la reducción de la carga microbiana, genera un efecto elicitor, y prolonga la vida útil frutas. En este estudio, la UV-C fue aplicada a limón mandarino, limón Tahití y naranja dulce 'Sweety', los cuales son las principales variedades cultivadas en el nororiente del Valle del Cauca, Colombia. Los cítricos fueron expuestos a la UV-C por 5 min usando una lámpara ubicada 11 cm por encima del área del trabajo. Posteriormente, las frutas fueron almacenadas en canastas plásticas por 21 días a 26 °C con una humedad relativa de 70%. Se implementaron tratamientos de control positivo y negativo. El tratamiento positivo consistió en las muestras tratadas con una solución de hipoclorito de sodio de 150 mg/L por 5 min, mientras que el control negativo comprendió las muestras sin tratamiento postcosecha. Los resultados revelaron que la UV-C retrasó la maduración, previno la granulación, y mantuvo parámetros fisicoquímicos, morfológicos, y el color superficial de los cítricos. En conclusión, la UV-C se mostró como una tecnología prometedora para el tratamiento de cítricos durante la postcosecha, disminuyendo pérdidas y asegurando la disponibilidad de alimentos.

  • English

    Ultraviolet short wave (UV-C) irradiation is an emerging technology employed in postharvest fruits treatment. This method facilitates a reduction in microbial load, triggers an elicitor effect, and prolongs the shelf life of fruits. In this study, UV-C was applied to rangpur red lime, Tahitian lime, and sweet orange cv. 'Sweety,' which are the primary citrus varieties cultivated in the northeastern region of Valle del Cauca, Colombia. The citrus fruits were exposed to UV-C irradiation for 5 min using a lamp positioned 11 cm above the work area. Subsequently, the fruits were stored in plastic baskets for 21 days at 26 °C with a relative humidity of 70%. Positive and negative control treatments were also implemented. The positive treatment involved samples treated with a 150 mg/L sodium hypochlorite solution for 5 min, while the negative treatment comprised samples without any postharvest treatment. The results revealed that UV-C application effectively delayed maturation, prevented granulation, and maintained the physicochemical parameters, morphology, and surface color of citrus fruits. In conclusion, UV-C shows promise as a technology for treating citrus fruits during the postharvest stage, offering a means to mitigate losses, and assuring food availability.


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