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Resumen de Morphometric alterations in juvenile female black iguana (Ctenosaura pectinata) due to protein and energy intake variation

Cristina Guadalupe Sánchez Mendez, Roberto López Pozos, Héctor Santiago-Romero, José Martínez García, Germán D. Mendoza Martínez, José Luis Arcos García

  • español

    Como animal ectotermo, la iguana negra (Ctenosaura pectinata) come alimentos diversos y su crecimiento no es constante; por lo tanto, su ganancia de peso y crecimiento longitudinal son bajos. En esta investigación se estudiaron los cambios morfométricos de la iguana negra a temperatura ambiente. Se probaron diferentes porciones de proteína cruda y energía metabolizable. Se utilizaron 30 hembras juveniles con peso promedio de 124.4 ± 61.1 g. A cada hembra se le mantuvo en una jaula individual con un bebedero y un comedero semiautomáticos. Su alimentación consistió en la combinación de proteína cruda (29.4 y 33.4 %) y tres variantes de energía metabolizable: 2.49, 2.55 y 2.7 Mcal/kg. Las variables evaluadas fueron peso vivo (mg), perímetro, diámetro y longitud corporal (mm). Las variables asociadas al consumo de alimento fueron: materia seca (mg), proteína cruda (PC) y energía metabolizable (EM). Se empleó un diseño de bloques completos aleatorizados con arreglo factorial 2×3, donde el criterio de bloqueo fue el peso de las iguanas. Para observar las diferencias entre tratamientos, se utilizó la prueba de Tukey. Hubo diferencias (P < 0.0500) en el ancho de la cabeza y el diámetro base de la cola por efecto del factor energía. Los tratamientos de 29.4 PC y 2.55 EM, y 33.4 PC y 2.55 EM mostraron mayor (P < 0.0500) consumo de materia seca, proteína y energía. Debido a la alimentación también se registró aumento en algunas variables morfométricas. Las hembras juveniles crecieron mejor con la combinación alimenticia de: 33.4 y 2.55 (PC−EM).

  • English

    As an ectothermic animal, black iguana (Ctenosaura pectinata) eats diverse foods and its growth is not constant; therefore, its weight gain and longitudinal growth are low. In this research, the morphometric changes of the black iguana ambient temperature were studied. Different servings of crude protein and metabolizable energy were tested. A total of 30 juvenile females with an average weight of 124.4 ± 61.1 g were used. Each female was kept in an individual cage with a semi-automatic feeder and waterer. Diet consisted of a combination of crude protein (29.4 and 33.4 %) and three variants of metabolizable energy: 2.49, 2.55 and 2.7 Mcal/kg. The variables evaluated were live weight (mg), perimeter, diameter and body length (mm). The variables associated with feed consumption were: dry matter (mg), crude protein (CP) and metabolizable energy (ME). A randomized complete block design with a 2×3 factorial arrangement was used, where the blocking criterion was the weight of the iguanas. To observe the differences between treatments, the Tukey test was applied. There were differences (P < 0.0500) in the width of the head and the base diameter of the tail due to the effect of the energy factor. The treatments of 29.4 CP and 2.55 ME, and 33.4 CP and 2.55 ME led to greater (P < 0.0500) consumption of dry matter, protein and energy. Due to the type of feeding, an increase in some morphometric variables was also recorded. Juvenile females grew more with the nutritional combination of: 33.4 and 2.55 (CP-ME).


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