Aquest llibre mostra tres exemples de desenvolupament agrari precoç i important a l'Europa Mediterrània. Les tres societats que presentem són societats que tenen com a tret bàsic i comú un sistema agrari centrat en uns mateixos conreus, els de l'anomenada trilogia mediterrània, el blat, el vi i l'oli. Un altre element comú de les tres àrees d'estudi és que es tracta d'espais que s'han articulat durant segles a l'entorn d'unes unitats d'explotació específiques: els masos a la Catalunya Vella, les possessions a l'illa de Mallorca i els poderi a la Itàlia Central. Però les tres societats, malgrat aquestes semblances, es troben molt diferenciades entre si. El lector podrà observar aquí els processos d'evolució històrica que les han anat conformant i diferenciant des de la baixa edat mitjana fins als nostres dies o, com a mínim, fins a mitjan segle XX.
págs. 19-36
págs. 37-64
Els masos a l'època moderna. Continuïtats i canvis
Rosa Congost i Colomer, Llorenç Ferrer Alòs, Pere Gifre i Ribas
págs. 65-96
Transformacions en el sistema de mas i en el paisatge agrari contemporanis: 1800-1950
Rosa Congost i Colomer, Llorenç Ferrer Alòs, Enric Saguer i Hom
págs. 97-126
págs. 127-128
La colonització feudal, la crisi baixmedieval i la formació dels latifundis nobiliaris: segles XIII-XVI
págs. 129-170
L'ordenació de l'espai agrari i les modalitats d'explotació del treball a les possessions: 1550-1830
págs. 171-216
págs. 217-240
págs. 241-298
págs. 299-350
Annex I: bibliografia comentada (fins al 1998)
págs. 351-362
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados