L’objectiu és avaluar l’efectivitat, utilitzant diferents metodologies, de programes d’educació de la salut per incentivar estils saludables de vida i reduir l’obesitat (OB) en escolars i adolescents. L’efectivitat d’un programa inclou l’anàlisi dels efectes de la seva implementació en altres localitats, i la valoració del període que els resultats es sostenen després de finalitzar la intervenció. La reproducció del Programa EdAl (Educació en Alimentació), es va desenvolupar a escoles de les Terres de l’Ebre (EdAl-2), en nens de 7-8 anys durant 22 mesos. EdAl-2 confirma que incrementa el consum de fruita i verdura al mateix temps que augmenta l’activitat física (AF) extraescolar en nens, mentre no hi ha canvis relacionats amb l’OB. L’avaluació del manteniment dels efectes als 4 anys finalitzada la intervenció EdAl, mostra una reducció de l’OB i la millora de l’AF extraescolar. A la vegada, per incrementar l’efectivitat de les intervencions es proposen noves metodologies. Una nova proposta és el disseny de la intervenció “Som la Pera”, (integrant del projecte European Youth Tackling Obesity) centrada en la millora dels estils de vida dels adolescents. “Som la Pera” contempla els criteris del màrqueting social i es basa en activitats desenvolupades en forma de 10 reptes (5 reptes/any), creats i disseminats per 5 adolescents als seus companys d’institut, utilitzant les xarxes socials per difondre els missatges i involucrant família i entorn. La millora del finançament i de l’estratègia són claus per aconseguir la sostenibilitat permanent, després de la finalització prevista al 2015. Per altra banda, la identificació de les característiques de la qualitat de la dieta serveix de base per a noves estratègies per reduir la OB. La informació aportada amplia les formes de valorar l’efectivitat dels programes per estimular els estils saludables de vida i reduir l’OB infantil i adolescent.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados