Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Modulació dels processos digestius en resposta a la composició de la dieta en orada ("Sparus aurata") i truita ("Onchorynchus mykiss").

  • Autores: Ester Santigosa i Culí
  • Directores de la Tesis: M. Angeles Gallardo Romero (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2007
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Jaime Fernández Borraz (presid.), Isabel Navarro Álvarez (secret.), Lluís Tort Bardolet (voc.), María Lourdes Reig Puig (voc.), Jaume Pérez Sánchez (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • català

      La creixent importància de laqüicultura fa necessària la recerca per a la millora i abaratiment de les dietes per a la piscicultura, amb lobjectiu doptimitzar el desenvolupament del sector de forma sostenible.

      Cal buscar alternatives a la farina i loli de peix, matèries primeres cada vegada més limitants, que shan utilitzat tradicionalment en la formulació de pinsos per a peixos carnívors.

      Shan testat dietes experimentals amb diferents percentatges de reemplaçament de la farina de peix per fonts proteiques vegetals per a orada ("Sparus aurata") i truita irisada ("Oncorhynchus mykiss"). Amb la finalitat dajustar la composició aminoacídica del pinso al perfil requerit per les espècies, es van utilitzar en les dietes de substitució, mescles dingredients vegetals i suplementació amb aminoàcids lliures. En experiències de creixement de dotze setmanes, el reemplaçament de la farina de peix va disminuir lactivitat total de les proteases digestives, suggerint la presència a la dieta de factors antinutricionals. En ambdues espècies, però, van aparèixer mecanismes de compensació, com lincrement de la longitud intestinal relativa, lincrement dalgunes activitats proteasa específiques, o el desplaçament de la capacitat dabsorció des de lintestí proximal cap a zones intestinals distals. Aquests mecanismes compensatoris van permetre obtenir bones taxes de creixement amb substitucions de fins a un 75% de la farina de peix. Els animals alimentats amb dietes de substitució total van presentar una funció digestiva deteriorada i un creixement al voltant dun 20% menor al dels animals alimentats amb la dieta basada en farina de peix.

      En lorada es testà la substitució simultània de la farina de peix (75%) i de diferents percentatges doli de peix (33, 66 i 100%). Ladministració de les dietes experimentals amb un 66% i un 100% doli vegetal durant deu setmanes va disminuir lactivitat enzimàtica digestiva, però la capacitat dabsorció daminoàcids no es va veure afectada. Només la dieta de doble substitució amb el reemplaçament total de loli de peix va afectar negativament el creixement.

      Es va estudiar lefecte de la inclusió total doli vegetal en dietes amb diferent percentatge (50% i 75%) i origen de fonts proteiques vegetals. Les orades presentaren diferents patrons de regionalització de la capacitat dabsorció de nutrients al llarg del tracte intestinal segons les fonts proteiques utilitzades. El grup de menor substitució de la farina de peix presentà una activitat proteolítica digestiva més elevada i superior taxa de creixement.

      El síndrome dhivern, malaltia que afecta a les orades en cultiu de la costa Nord-Mediterrània, té un origen multifactorial, i pot ocasionar importants pèrdues econòmiques en els mesos freds.

      Shan testat en orades pinsos comercials amb diferent percentatge de lípids (14 i 22%) com a dietes de preparació per a lhivern. Lengreix durant 75 dies amb les dietes estudiades no afectà labsorció de nutrients a nivell intestinal o els índexs de creixement. Lexercici moderat tampoc afectà aquests paràmetres. Es descarta que a baixes temperatures els animals rebutgin laliment degut a una incapacitat en labsorció de nutrients, ja que tots els grups dorades van respondre de manera similar a una situació prolongada de fred.

    • English

      "Modificaton of digestive processes in response to diet composition in sea bream (Sparus aurata) and rainbow trout (Onchorynchus mykiss)".

      Fish meal and fish oil have traditionally been used in the diets for carnivorous fish species. This primary sources are now limited so alternatives need to be found.

      Experimental diets with different percentages of fish meal replacement by plant sources were tested in sea bream and rainbow trout. Feeds contained a mixture of ingredients that matched species amino acid requierements and were supplemented with free amino acids to avoid nutritional imbalances. In a 12-week growth trial, when up to 75% of the fish meal was replaced digestive protease activity fell and histological changes occurred, suggesting that antinutritional factors were present in the diets. However, compensation mechanisms (relative intestinal length increase, increase in some specific protease activities, or increased absorption in distal intestinal regions) appeared in both species, enabling good growth rates.

      The use of plant ingredients as the sole source of protein affected the efficiency of the digestive processes in both species. Fish showed a final weight decrease of around 20%.

      Replacement of 75% fish meal and different percentages of fish oil (33, 66 and 100%) was studied in sea bream. After 10 weeks the inclusion of over 66% of plant oil provoked a decrease in enzymatic activities, amino acid absorption capacities were not affected and only total fish oil replacement affected growth performance.

      Replacement of all the fish oil when 50 and 75% of fish meal was replaced by different plant sources was also tested. Sea bream showed different absorption patterns depending on the protein source used. In the group of low fish meal replacement digestive proteolytic activities were higher and growth rates were better.

      Sea bream can be affected by winter syndrome in some regions of the north mediterranean coast. Commercial diets with different percentages of lipids as diets to prevent it, did not affect intestinal nutrient absorption or growth performance. Moderate exercise did not affect the parameters. The refusal of feed at low temperatures is not related to nutrient absorption impairments, since all sea bream groups showed similar responses to a long, cold-induced situation. "


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno