Oviedo, España
Madrid, España
Background: Systemic lupus erythematosus (SLE) is a chronic infl ammatory disease of autoimmune nature, in which oxidative stress is implicated.
Aim: Compare the concentrations of dietary and blood antioxidants, as well as gut microbiota, with serum malondialdehyde (MDA) and C reactive protein (CRP) in 21 subjects suffering from non-active systemic lupus erythematosus (SLE) and 21 age and gender-matched controls.
Methods: General biochemical parameters and CRP were determined by enzymatic methods: copper, zinc and selenium by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS), MDA and total antioxidant capacity (TAC) by spectrophotometric methods, gut microbiota by metagenomic analyses and dietary intake by means of food frequency questionnaire.
Results: No significant differences were found in diet between lupus patients and the control group, with the exception of trans fatty acids intake, which was higher in patients. In addition, higher concentration of serum copper and lower of zinc in SLE were found. Serum copper was positively associated with CRP and also, this protein with the proportion of Lentisphaerae, Proteobacteria and Verrucomicrobia in feces. Moreover, MDA levels displayed inverse correlations with the Cyanobacteria and Firmicutes groups, while Actinobacteria showed a positive association. The lupus subjects with presence of anti-SSA/Ro were related to higher levels of serum zinc.
Conclusion: These results could be useful in the future to go deeper into the understanding of this complex disease.
Introducción: el lupus eritematoso sistémico es una enfermedad inflamatoria crónica en la que está implicado el estrés oxidativo.
Objetivo: evaluar la concentración de antioxidantes de la dieta y sanguíneos, así como de la microbiota sobre las concentraciones de malondialdehído y proteína C reactiva en 21 pacientes de lupus y 21 controles pareados por edad y sexo.
Métodos: los parámetros bioquímicos de rutina y proteína C reactiva se determinaron a través de métodos enzimáticos: cobre, zinc y selenio por espectrometría de masas, malondialdehído y capacidad antioxidante total por métodos espectrofotométricos, la microbiota fecal por técnicas metagenómicas y la dieta a través de cuestionarios de frecuencia de consumo.
Resultados: no se han observado diferencias en la dieta en los pacientes con lupus respecto al grupo control, excepto en la ingesta de ácidos grasos trans, siendo mayor en el grupo de lupus. En estas pacientes se observaron mayores niveles circulantes de cobre y menores de zinc. La concentración de cobre en suero se relacionó directamente con los niveles de proteína C reactiva y esta proteína, a su vez, con la proporción de Lentisphaerae, Proteobacteria y Verrucomicrobia en heces. Además, mientras que los niveles de malondialdehído se asociaban inversamente con la proporción de Cyanobacteria y Firmicutes, con Actinobacteria se encontró una correlación positiva. La presencia de anti-SSA/Ro en lúpicas se relaciona con mayores concentraciones de zinc.
Conclusión: estos resultados podrían ser útiles para profundizar en el futuro conocimiento de esta compleja enfermedad.
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