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Resumen de The effect of cold storage, time and the population of Pseudomonas species on milk lipolysis

F. A.B. Pereira, L. L. Luiz, Samera Rafaela Bruzaroski, R. C. Poli Frederico, R. Fagnani, E. H.W. Santana

  • español

    El objetivo fue evaluar el índice lipolítico (LI) (por el método Lipo R) de Pseudomonas fluorescens y Pseudomonas putidas (2, 5, 6 log CFU / mL) en leche durante 96 h. Las cepas se aislaron de leche cruda refrigerada (30 °C, 48 h), las especies se confirmaron por PCR, se inocularon en leche entera reconsti-tuida y se almacenaron a 2, 4 y 8 °C. El tiempo de almacenamiento (ST) y la temperatura se asociaron con LI de P. putida. La interacción entre lipólisis, temperatura y ST ocurre incluso con una población baja de P. putida y estas variables combinadas contribuyeron a aproximadamente el 77% de los ácidos grasos libres (FFA) en la leche. El ST, la temperatura y la población de P. fluorescens mostraron un efecto significativo en su LI, y las variables contribuyeron a aproximadamente el 43% de FFA. LI fue aproximadamente un 224% mayor en leche con P. fluorescens que con P. putida. La reducción de la temperatura de ST y de la leche dio como resultado una disminución en la lisis lipídica y un índice más bajo de FFA por P. putida y P. fluorescens, esta última mostrando una mayor capacidad lipolítica.

  • English

    The aim of this study was to evaluate the lipolytic index (LI) of Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida (2, 5, 6 log CFU/mL) in milk during 96 h by the Lipo R method. The strains were isolated from refrigerated raw milk (30 °C, 48 h), and species were confirmed by PCR, inoculated in reconstituted whole milk, and stored at 2 °C, 4 °C, and 8 °C. The storage time (ST) and temperature were associated with LI of P. putida. The interaction among lipolysis, temperature, and ST occurs even with a low population of P. putida and these variables combined together contributed to about 77% of the free fatty acids (FFA) in milk. The ST, temperature, and population of P. fluorescens showed a significant effect on its LI, and the variables contributed to about 43% of FFA. LI was about 224% higher in milk with P. fluorescens than with P. putida. The reduc-tion in ST and milk temperature resulted in a decrease in lipid lysis and a lower index of FFA by P. putida and P. fluorescens, with P. fluorescens showing a higher lipolytic capacity.


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