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Resumen de Monitoring of the oxidation of the oil from sacha inchi (Plukenetia volubilis) seeds supplemented with extracts from tara (Caesalpinia spinosa) pods using conventional and MIR techniques

C. Herman, D. R. Pompeu, D. Campos, Yvan Larondelle, H. Rogez, Vincent Baeten

  • español

    Este trabajo se centra en la caracterización de la oxidación de aceites de sacha inchi (Plukenetia volubilis) en condiciones aceleradas a 60 ºC durante 15 días. Se monitorean cinco muestras: tres suplementadas con 200 ppm de extractos no hidrolizados o par­cialmente hidrolizados (durante 4 y 9 horas) de vainas de tara (Caesalpinia spinosa), una sin antioxidante y otra con 200 ppm de BHT. Se utilizan y comparan varias técnicas convencionales (tiempo de inducción, índice de peróxido, ácido dienoico conjugado, índice de p-anisidina, ácidos grasos insaturados totales y contenido de ácido α-linolénico) y la espectroscopía MIR junto con herramientas quimiométricas. Los resultados revelan que, cualquiera que sea el antioxidante agregado, el aceite de sacha inchi es bastante estable a lo largo del tiempo. Los resultados también seña­lan que los extractos de las vainas de tara, principalmente aquellos parcialmente hidrolizados, son más eficientes que el BHT contra la oxidación del aceite hasta los 7 días. Finalmente, el trabajo muestra que la espectroscopía MIR se presenta como una técnica alternativa interesante para el monitoreo de la oxidación del aceite de sacha inchi.

  • English

    This work focuses on the characterization of the oxidation of the oil from sacha inchi seeds (Plukenetia volubilis) under accelerated conditions at 60 ºC for 15 days. Five samples were monitored: three supplemented with 200 ppm of non-hydrolyzed or partially hydrolyzed (for 4 and 9 hours) extracts from tara (Caesalpinia spinosa) pods, one without antioxidant and one with 200 ppm of BHT. Several conventional tech­niques (induction time, peroxide value, conjugated dienoic acid, p-anisidine value, total unsaturated fatty acids and α-linolenic acid contents) and the MIR spectroscopy coupled with chemometric tools were used and com­pared. The results revealed that whatever the antioxidant added, the oil from sacha inchi is fairly stable over time. The results also pointed out that extracts from tara pods, mainly those partially hydrolyzed, were more efficient than BHT against oil oxidation for up to 7 days. Finally, this paper shows that MIR spectroscopy pres­ents an interesting alternative technique for the monitoring of the oxidation of the oil from sacha inchi.


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