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Resumen de Antibacterial effect of garlic (allium sativum) and green tea (camelia sinensis) extract on streptococcus mutans at 24 and 48 hours in buccal bacterial plaque: Efecto antibacteriano del extracto de ajo (allium sativum) y te verde (camelia sinensis) sobre streptococcus mutans a las 24 y 48 horas en placa bacteriana bucal

Sara Abigail Calisaya Chambi, Nuria Sumaira Coaquira Mamani, Tania Carola Padilla Cáceres, Sulsy Maque Mamani

  • español

    Objetivo: Determinar la efectividad inhibitoria del extracto de Ajo (Allium Sativum) y Te verde (Camelia Sinensis) sobre Streptococcus Mutans a las 24 y 48 Horas. Material y métodos:  Estudio cuasiexperimental, prospectivo y longitudinal. La muestra estuvo constituida por cepas de Streptococcus Mutans aisladas de la placa dental de pacientes previo consentimiento e inoculadas en 20 placas Petri en Agar Sangre con 60 repeticiones para cada tratamiento y un control positivo y negativo por cada placa. Se obtuvieron los extractos de Ajo (Allium Sativum) y Te verde (Camelia Sinensis) por el método de maceración y evaporación. El control positivo fue la clorhexidina al 0,12% y el control negativo el agua destilada. El efecto inhibitorio fue medido por el método de Kirby Bauer y McFarlad. Se observaron los halos de inhibición a las 24 y 48 horas. El análisis de datos se realizó con las pruebas estadísticas de t y Tukey. Resultados: El mejor efecto inhibitorio lo registra el extracto de Ajo (Allium Sativum) al 100% a las 24 horas con un promedio de 15.67mm de halo inhibición frente al Té verde (Camelia Sinensis) al 100% que obtuvo un promedio de 14.18mm. Conclusiones: El extracto de ambas plantas tienen efecto inhibitorio in vitro frente a las cepas de Streptococcus Mutans. El extracto de Ajo (Allium Sativum) tiene mayor efecto inhibitorio en relación al Té verde (Camelia Sinensis) tanto a las 24 y 48 horas. El principio activo de ambos extractos se redujo a las 48 horas por lo tanto también efecto inhibitorio.

  • English

    Objective: To determine the inhibitory effectiveness of Garlic extract (Allium Sativum) and Green Tea (Camelia Sinensis) on Streptococcus Mutans at 24 and 48 hours. Material and methods: Quasi-experimental, prospective and longitudinal study. The sample consisted of Streptococcus Mutans strains isolated from the dental plaque of patients with prior consent and inoculated in 20 Petri dishes on Blood Agar with 60 replicates for each treatment and a positive and negative control for each plate. Garlic (Allium Sativum) and Green Tea (Camelia Sinensis) extracts were obtained by the maceration and evaporation method. The positive control was 0.12% chlorhexidine and the negative control was distilled water. The inhibitory effect was measured by the Kirby Bauer and McFarlad method. Inhibition halos were observed at 24 and 48 hours. Data analysis was performed with t and Tukey statistical tests. Results: The best inhibitory effect is recorded by Garlic extract (Allium Sativum) at 100% at 24 hours with an average of 15.67mm of inhibition halo compared to Green Tea (Camelia Sinensis) at 100%, which obtained an average of 14.18mm . Conclusions: The extract of both plants have inhibitory effect in vitro against strains of Streptococcus Mutans. Garlic extract (Allium Sativum) has a greater inhibitory effect in relation to Green Tea (Camelia Sinensis) both at 24 and 48 hours. The active principle of both extracts is reduced after 48 hours, therefore also an inhibitory effect.


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