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Antioxidant activities of Moringa oleifera L. and Bidens pilosa L. leaf extracts and their effects on oxidative stability of ground raw beef during refrigeration storage

    1. [1] University of Fort Hare

      University of Fort Hare

      Nkonkobe, Sudáfrica

    2. [2] University of the Free State

      University of the Free State

      Mangaung, Sudáfrica

    3. [3] Agricultural Research Council

      Agricultural Research Council

      Roma Capitale, Italia

  • Localización: CyTA: Journal of food, ISSN 1947-6337, ISSN-e 1947-6345, Vol. 15, Nº. 2, 2017, págs. 249-256
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Actividades antioxidantes de extractos de hoja de Moringa oleifera L. y Bidens pilosa L. y sus efectos en la estabilidad oxidativa de ternera cruda picada durante el almacenamiento en frío
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Este estudio examinó extractos de hoja de Moringa oleifera y Bidens pilosa para detectar la presencia de fitoquímicos bioactivos y sus actividades antioxidantes en el pH y la oxidación lipídica de ternera fresca picada durante 6 días de almacenamiento en frío. Los resultados revelaron que el extracto de B. pilosa contenía una mayor cantidad de compuestos bioactivos y contenido antioxidante (p < 0,05) que el extracto de M. oleifera. El extracto de B. pilosa exhibió una mayor actividad antiradical frente a los radicales DPPH y ABTS que el extracto de M. oleifera y BHT estándar (p < 0,05). La adición de extracto de hoja de M. oleifera y B. pilosa (0,5 y 1 g/kg) a la ternera fresca picada se encontró que obtuvo unos valores menores de pH y TBARS en comparación con la muestra control y los tratamientos BHT (0,2 g/kg) durante el periodo de almacenamiento (p > 0,05). Las actividades antioxidantes de los extractos indican que las hojas de M. oleifera y B. pilosa pueden ser utilizadas como agente nutracéutico o conservante en la industria alimentaria.

    • English

      The study examined the leaf extracts of Moringa oleifera and Bidens pilosa for presence of bioactive phytochemicals and their antioxidant activities on pH and lipid oxidation of fresh ground beef during 6 days cold storage. The results revealed that B. pilosa leaf extract contained higher amount of bioactive compounds and antioxidant contents (p < 0.05) than M. oleifera leaf extract. The extract of B. pilosa leaf exhibited higher antiradical activity against 2,2-Diphenyl-2-picrylhydrazyl and 2,2íazino- bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid radicals than M. oleifera leaf extract and standard butylated hydroxytoluene (BHT) (p < 0.05). Addition of M. oleifera and B. pilosa leaf extracts (0.5 and 1 g/kg) to fresh ground beef were found to lower the pH and thiobarbituric acid-reactive substances values compared with control and BHT treatments (0.2 g/kg) during the storage period (p > 0.05). The antioxidant activities of the extracts indicate that M. oleifera and B. pilosa leaf can be used as nutraceuticals or preservative agents in food industry.


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